25. sobotna šola: Spoznajmo Razvanje nekoliko drugače (14. 4. 2018)

V soboto, 14. aprila 2018, smo na prelep sončen dan, s tritedenskim zamikom zaradi takrat neugodne vremenske napovedi, izvedli delavnico 25. sobotne šole Spoznajmo Razvanje nekoliko drugače.

Z dejavnostmi smo pričeli v učilnici PŠ Razvanje, kjer nam je učenec mentor iz Razvanja, devetošolec Filip Ferk, predstavil kratko zgodovino podzemnega sveta pri nas, kjer so bili v ospredju bunkerji, njihov namen, struktura in lokacije. Nato smo se sprehodili po zgodovinski poti, si ogledali ostanke šestih razvanjskih bunkerjev in spoznali njihovo vlogo nekoč.

Po ogledu smo si privoščili tradicionalno zgodovinsko lükarsko malico, saj je tudi ptujski lük eden izmed tradicionalnih in avtohtonih slovenskih pridelkov, ki se na naših tleh prideluje že več stoletij, učenci pa so v ustvarjalnih delavnicah  izdelali prototip vojaškega bunkerja ali likovno upodobili ptujski lük.

Preživeli smo nadvse prijeten in poučen dopoldan.

Iskreno se zahvaljujemo Filipu Ferku za predstavitev svoje raziskovalne naloge Ostanki Rupnikove linije v okolici Maribora, s katero se je uvrstil na državno tekmovanje mladih raziskovalcev.

Prav tako se iskreno zahvaljujemo gospe Tanji Verhovnik za pobudo, organizacijo, pomoč pri izvedbi delavnice in za pripravo lükarske malice ter učitelju Borisu za koordinacijo dejavnosti te sobotne šole.

[Not a valid template]

Zapisala: Marjetka Goljat