3. kulturni dan četrtošolcev – zaključna ekskurzija (7. 6. 2019)

»SPOZNAVAJMO SLOVENIJO«

V petek, 7. junija 2019, smo imeli četrtošolci zaključno ekskurzijo. Pot nas je najprej vodila do Šempetra v Savinjski dolini, kjer smo si ogledali arheološki park Rimska nekropola, ki spada med najpomembnejše in najlepše ohranjene spomenike rimske dobe v Sloveniji in Srednji Evropi. V lapidariju, muzeju na prostem, so pred našimi očmi zasijale čudovite grobnice Rimljanov z reliefi, ki so delo vrhunskih mojstrov takratnega časa.

Nato smo obiskali nekaj kilometrov oddaljeno Jamo Pekel, kjer smo si pod strokovnim vodstvom ogledali lepote podzemnega sveta. Spoznali smo tako vodno kot suho kraško jamo, saj je sestavljena iz dveh etaž. V spodnjem, vodnem delu jame pot poteka ob potoku Peklenščica in vodi do največje znamenitosti v jami, do najvišjega slovenskega, za obiskovalce iz neposredne bližine dostopnega podzemnega slapa s štirimi metri vodnega padca. Zgornji, suhi del jame krasijo raznolike kapniške oblike. Ker voda s seboj prinaša različne snovi, so kapniki v jami obarvani v različnih odtenkih rdeče in rjave barve. V jami Pekel živijo številne rastlinske in živalske vrste. Na stenah, po stropu ter v vodi se bohotijo lišaji, mahovi in alge, v jami pa se skrivajo tudi hroščki, pajki, polžki, raki in netopirji.

Sledil je še postanek v Zg. Gorici z ogledom botaničnega vrta TAL 2000. Ogledali smo si zbirko vodnih in obvodnih rastlih ter zbirko strupenih in zdravilnih rastlin, ptičje krmilnice, pot čez močvirje in zbirko mineralov in kamnin.

Preživeli smo prijeten in zelo poučen dan.

[Not a valid template]

Zapisala: Tjaša Vodušek