Izbirni predmet »NAČINI PREHRANJEVANJA« (2017/2018)
Izbirni predmet NPH so v tem šolskem letu obiskovali 4 devetošolci: Luka Š. Petelinšek, Marta Balevska, Ana Marija Bošak in Mojca Pečar. Obdelali smo teoretične vsebine pod naslovi: Prehranjenost, Tradicionalni in drugačni načini prehranjevanja, Prehrana v različnih starostnih obdobjih in Prehrana v posebnih razmerah. Večina ur je potekala v gospodinjski učilnici, kjer smo veliko kuhali in pekli. Skupaj smo izbirali jedi, ki smo jih pripravljali. Tako smo se preizkusili v pripravi naslednjih jedi:
- slivovi cmoki s skutnim in krompirjevim testom,
- tortilje s piščančjim mesom in zelenjavo,
- skutina torta (Ana),
- čokoladne palačinke s pudingom in smetano,
- piščančja rolada s pršutom in sirom,
- enostavno pudingovo pecivo (Mojca),
- keksi s testomatom in marmeladni žepki z jogurtom,
- gyros s svinjskim mesom, zelenjavo in omako (Marta),
- marmorni kolač (Luka)
- kaneloni s šunko in sirom.
Delo smo si razdelili, postopek priprave pa je vodil tisti, ki je prinesel recept ali predlagal jed.
Dvakrat smo bili tudi v Izobraževalnem centru Piramida, kjer smo sodelovali v pekovski ( oblikovali in pekli smo sirove štručke, makove in sezamove pletenice) in slaščičarski delavnici ( pekli smo ajdovo torto s sadjem in smetano ter se preizkusili v oblikovanju figuric iz tičino mase).
Vse, kar smo počeli, lahko vidite na spodnjih fotografijah.
Pri pouku:
[Not a valid template]
Pekovska delavnica:
[Not a valid template]
Slaščičarska delavnica:
[Not a valid template]
Zapisala: Simona Hartman, mentorica NPH