NASTOP NA UNIVERZI ZA TRETJE ŽIVLJENSKO OBDOBJE

Učenke Julija Bevc, Tina Zavec Stojanovič, Ajda Cizl in njihova mentorica Metka Kuraj so 7. septembra 2022 na poletnem srečanju Univerze za tretje življenjsko obdobje preživele prijeten dopoldan s starejšimi občani mesta Maribor. Učenke, ki obiskujejo interesno dejavnost Mladi glasbeniki, so pripravile nekaj glasbenih točk, s katerimi so popestrile prireditev.

Naša upokojena učiteljica slovenščine Lidija Štrucl, ki sodeluje v Univerzi za tretje življenjsko obdobje, je pozdravila zbrane in predstavila mlade glasbenice. Poslušalci, navdušeni nad mladimi udeleženkami, so z veseljem pozorno prisluhnili glasbenemu nastopu.

Po kulturnem programu je prisotne nagovorila predsednica društva dr. Zdenka Pašić, nato pa   še direktorica Dobe Jasna Dominko Baloh. V svojem nagovoru je poudarila, da je sodelovanje s starejšimi v naši družbi nujno, saj se človek celo življenje uči in izobražuje. Dodala je, da ji je v veliko zadovoljstvo odpreti vrata svoje ustanove starejšim občanom našega mesta.

Na srečanje je bila povabljena tudi podžupanja Mestne občine Maribor Alenka Iskra, ki je v svojih besedah poudarila, da se preko predstavnikov v Svetu za starejše slišijo njihove potrebe in želje. Poudarila je, da si občina prizadeva, da bi bilo mesto starejšim bolj prijazno, ki je organizirala tudi brezplačni avtobus in projekt Prostofer.

Osrednja tema srečanja pa je bilo predavanje prof. dr. Jožeta Ramovša  z naslovom »Osebnostno zorenje in zorenje v sožitju po upokojitvi«. Dr. Ramovž, avtor številnih knjig, se namreč ukvarja s problemi starajočega se človeka in pravi: »Ena večjih težav sodobnega časa je, da smo življenje v 100 letih podaljšali za tretjino, kdo smo kot ljudje in kako naj živimo, pa smo pustili zadaj.« Antropolog, psiholog, teolog in socialni delavec s specializacijo v logoterapiji in partnerski komunikaciji ima interdisciplinarni teoretski in praktičen vpogled v ljudi in družbo, še posebej pa se ukvarja s področjem kakovostnega staranja in medgeneracijskega sožitja.

Na predavanju so učenke prisluhnile težavam, o katerih še ne razmišljajo, saj se jim zdi staranje še neskončno daleč. Upokojenec si ne želi biti sam – brez prijateljev in sorodnikov. Kot je Ramovš poudaril, so za lepo starost najbolj pomembni osebni odnosi in sožitje med generacijami. Glavna misel, ki jo je posredoval, je, da bo staranje takšno, kot si ga želimo, le s pomočjo življenjskih izkušenj, z zgledom in dovzetnostjo za izpopolnjevanje v medsebojni komunikaciji.

Z zanimanjem smo prisluhnili tako predavanju kot tudi pogovoru, ki je nato sledil. Poslušalci so namreč prof. dr. Jožetu Ramovšu postavili številna vprašanja, kar je le potrdilo tezo, da je izbrana tema ustrezna, aktualna in življenjska. To je prepričalo tudi naše mlade nastopajoče učenke, ki so se s tovrstno tematiko prvič srečale, a hitro spoznale nujnost medgeneracijskega sodelovanja. Slednje pa je ključni del vseživljenjskega učenja, zato se bo OŠ Franceta Prešerna Maribor z veseljem odzvala nadaljnjemu sodelovanju z Univerzo za tretje življenjsko obdobje.

  Zapisala: Metka Kuraj

Dr. Ramovž, v ozadju Metka Kuraj, učenki Tina Zavec Stojanovič in Ajda Cizl