OIP Načini prehranjevanja: Pekovska in slaščičarska delavnica v IC Piramida (18. 11. 2022)

V petek, 18.11. smo se z učenci 9. razredov najprej udeležili pekovske delavnice, ki jo je vodila učiteljica praktičnega pouka Mateja Gimpelj.

Učenci so pomagali že vnaprej pripravljeno testo s posebnim strojem razdeliti na enako velike kose, ki so jih zvaljali v dolge svaljke in iz njih naprej oblikovali pletenice. Te so kasneje premazali z vodo in potresli z makom ali sezamom. Drugi izdelek je bila rožica, ki je nastala iz zavitega svaljka in tretji izdelek so bile kitke, ki so jih spletli iz treh krajših svaljkov. Medtem, ko smo si bili v slaščičarski delavnici, so naši izdelki vzhajali in se  tudi že spekli. Še tople smo morali poskusiti…vse, kar smo izdelali, je bilo odlično.

V slaščičarski delavnici nas je sprejela učiteljica Manja Perčič, ki je že imela pripravljene lučke na palčki iz čokoladnega biskvita, mascarpone sira in nutelle. Te so učenci pomakali v belo čokolado in na njo nalepili figurico iz tičino mase, ki so jo pred tem oblikovali. Poljubno so jih okrasili z mrvicami in raznimi okraski iz sladkorja. Vsi so bili na svoje izdelke zelo ponosni in komaj so čakali, da jih poskusijo. Navdušeni so bili nad biskvitno lučko oblito s čokolado.

Delavnici sta bili financirani s strani Šolskega sklada OŠ Franceta Prešerna.

Zapisala: Simona Hartman, učiteljica IP NPH