Okrogla miza ”Varno na poti v šolo” (11. 10. 2019)

Ob tednu prometne varnosti je Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, 11. oktobra 2019, na mariborski občini v Dvorani generala Rudolfa Maistra organiziral okroglo mizo z naslovom ”Varno na poti v šolo” .

Učenci so podali svoja razmišljanja in razmišljanja svojih vrstnikov, kako varna je njihova pot v šolo, o razlogih, da se več šolarjev ne odloči in se v šolo odpravi peš, s kolesom ali javnim prevozom, kaj jim je najmanj všeč na njihovi poti v šolo, kaj bi spremenili, se na poti v šolo počutijo dovolj varne ter podali predloge za varno pot v šolo.

Sprejela nas je podžupanja MO Maribor, mag. Helena Kujundžić Lukaček, člani Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Maribor, predstavniki mariborske policije in predstavnica iz javne agencije republike Slovenije.

Predstavnici naše šole sta bili Adna Demirović in Aneja Mastnak, iz 9. d razreda.

Otroci se dnevno vključujejo v promet. V prometu sodelujejo kot pešci, kolesarji ali potniki v vozilu.  Med tednom je večina otrok na vsakodnevni poti v šolo in na poteh, ki niso neposredno povezane s šolo. Vedno več otrok in staršev se tudi pri nas ponovno odloča za peš hojo in kolesarjenje v šolo, nekatere učence pa starši v šolo še vedno vozijo z avtomobili. Starše posebej skrbi za varnost otrok in večina pri tem ne pomisli, da s tem, ko otroke pripeljejo do šole z avtom, soustvarjajo prometne zgostitve in potencialno nevarne razmere.

Naši predstavnici sta opozoril na pomanjkljivosti prometne ureditve v okolici šole ter podali zahteve za njihovo odpravo. Nekatere ulice so še vedno neprijazne otrokom in premalo je kolesarskih stez. Otroci naj bi v šolo prihajali po urejenih prometnih poteh.

[Not a valid template]

Mentorica prometnega krožka:
Dijana Gradišnik