Dan slovenske hrane in Tradicionalni slovenski zajtrk (16. 11. 2018)

V okviru »Dneva slovenske hrane«, ki bo v petek, 16. novembra 2018, bo tudi letos potekal projekt »Tradicionalni slovenski zajtrk« (TSZ), v katerega so vključeni slovenski vrtci in osnovne šole z namenom, da pomen kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva, ohranjanja čistega okolja v povezavi s pomenom zdrave in uravnotežene prehrane ter gibanja spoznajo že otroci – da skozi idejo o nujnosti zajtrkovanja spoznajo, da je potrebno biti pozoren, kakšno hrano jemo in posledično, da je lokalna hrana ustreznejši izbor.

Po že ustaljenih načelih ga pripravlja Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano skupaj z vzgojno-izobraževalnimi zavodi, z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvom za zdravje, Ministrstvom za kulturo in številnimi drugimi partnerji.

Letošnja vsebina dneva slovenske hrane se osredotoča na pomen zdravih tal in njihovo vlogo pri pridelavi kakovostne ter zdrave hrane.

Na ta dan bomo posebno pozornost namenili nakupu kakovostnih, lokalno pridelanih živil slovenskega izvora. Učencem  bomo za zajtrk postregli kmečki kruh iz krušne peči, maslo z oznako »Izbrana kakovost – Slovenija«, mleko s pohorske kmetije, slovenski med z zaščiteno geografsko označbo in jabolka iz bližnjega sadovnjaka.

Ob zajtrku se bodo učenci pogovarjali o pomenu zajtrkovanja in prednostih lokalno pridelane hrane ter nato sodelovali na aktivnostih naravoslovnega dneva »Zdrav duh v zdravem telesu». Med drugim si bodo v šoli lahko ogledali stojnice, kjer bodo lokalni pridelovalci hrane predstavljali svoje pridelke in izdelke in prisluhnili predavanju o škodljivosti energijskih pijač.

Učencem bomo predstavili tudi Šolsko Shemo, ki združuje Shemo šolskega sadja in zelenjave in Shemo šolskega mleka. Cilj Šolske sheme je povečanje uživanja sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov pri otrocih, saj se prehranske navade oblikujejo v otroštvu. Prispevala naj bi k spodbujanju zdravih prehranskih navad in uživanju lokalno pridelane hrane.

Več o projektu Tradicionalni slovenski zajtrk si lahko preberete na: http://www.tradicionalni-zajtrk.si/

Pripravila: Zlatka Harl, org. prehrane

Dostopnost