Delavnice z gostjo iz Francije (februar 2018)

V tednu pred počitnicami nas je pri pouku francoščine obiskala francoska animatorka, ga. Fabienne David. Gostili smo jo v okviru projekta »La France voyage« (Francija potuje), ki ga vsako leto organizira Francoski Inštitut Charles Nodier iz Ljubljane, mi pa z veseljem sodelujemo. Fabienne je zelo ustvarjalna in umetniško navdahnjena mlada pedagoginja, ki je za učence pripravila zanimive delavnice, kjer so morali pokazati svojo kreativnost v francoščini, z besedo in gibom. Na OŠ Franceta prešerna smo s starejšo skupino izvedli delavnico »Les tableaux vivants« (Žive slike), kjer smo se najprej v krogu drug drugemu predstavili in povedali nekaj o sebi, nato pa ponovili dele telesa s pomočjo zanimivih gibalnih iger.

Naučili smo se novih besed in besednih zvez, povezanih s položaji in premikanjem telesa. Nato nam je Fabienne predstavila nekaj znamenitih umetniških del znanih francoskih slikarjev: Matissa, Gauguina in Rousseauja. Učenci so morali nato po skupinah s položaji telesa in pripomočki, ki so bili na voljo v razredu, prikazati izbrano umetniško sliko in jo v francoščini tudi predstaviti. Njihovo postavitev smo fotografirali ter jo na platnu v francoščini primerjali z originalom.

Z mlajšo skupino smo izbrali delavnico “Dessin et animation” (Risanje in animacija), kjer smo skozi igro utrdili barve in črke, nato pa ustvarili čisto pravi animirani film in spoznali, kako se to pravzaprav sploh počne.

Delavnici sta bili izjemno zabavni in poučni, mi se pa že veselimo novega obiska iz Francije v prihodnjem šolskem letu.

[Not a valid template]

Učiteljica francoščine
Mateja Podlesek