Ekskurzija za učence, ki so prepoznani za nadarjene (22. 10. 2016)

V soboto, 22. 10.2016, smo se z avtobusom odpeljali v Ljubljano. Ogledali smo si razstavo Nikola Tesla – človek prihodnosti. Na razstavi smo preizkusili naprave in spoznali življenje Nikole Tesle. Imeli smo tudi možnost preizkusiti tablične računalnike znamke Tesla. Po ogledu razstave smo se z vodičem sprehodili po Cankarjevem domu. Videli smo Gallusovo dvorano, ki je v beli barvi, Štihovo dvorano, ki je modre barve ter Linhartovo dvorano, ki je v rdeči barvi. Vodič nas je peljal tudi v Kosovelovo dvorano, kjer se med drugim odvijajo stand up komedije.

Po ogledu Cankarjevega doma smo pomalicali in se nato odpeljali v Kamnik. Tam smo si ogledali srednjeveško mestno jedro in Mali grad ter rojstno hišo Rudolfa Maistra.

Pripravil: Jakob Ilijevec, 6. d

20161022_095937_HDR

V soboto, 22. 10. 2016, smo učenci, ki smo prepoznani za nadarjene, odšli na ekskurzijo v Ljubljano in Kamnik.

Na ekskurziji smo si ogledali Cankarjev dom, razstavo Nikola Tesla – človek prihodnosti, srednjeveški Kamnik in rojstno hišo Rudolfa Maistra.

Vodička, ki nas je popeljala po Cankarjevem domu, nam je povedala veliko zanimivih zgodbic, ki so nastale v Cankarjevem domu. Ena od njih je bila, kako se je Svetlana Makarovič ob nekem njenem nastopu izgubila v kletnih prostorih Cankarjevega doma, saj so kletni prostori pravi labirint. Vodička nas je tudi opozorila, da so dvorane v Cankarjevem domu opremljene s stoli, ki so v barvah slovenske zastave.

Po ogledu Cankarjevega doma smo šli na razstavo o Nikoli Tesli. Seznanili smo se z nekaterimi njegovimi izumi.

V Kamniku, ki smo ga obiskali v popoldanskih urah,smo si ogledali srednjeveško mestno jedro. Vodič nam je povedal veliko zanimivosti o Kamniku in njegovi zgodovini. Najbolj mi je ostala v spominu pripovedka o treh bratih in zmaju.

V rojstni hiši Rudolfa Maistra nam je vodička opisala Maistrov življenjepis in predsatvila njegove zasluge za slovensko zgodovino.

Iz ekskurzije mi je najbolj ostalo v spominu, da je Rudolf Maister zlomil svojo sabljo in tako simbolično pokazal, da je Avstro-Ogrska dokončno razpadla ter da je Nikola Tesla patentiral okoli 50 izumov.

Ekskurzija je bila zelo zanimiva in poučna ter bi jo z veseljem še enkrat ponovil.

Zapisal: Žiga Šeruga, 9. d

[Not a valid template]

Dostopnost