Izbirni predmet »NAČINI PREHRANJEVANJA« (2017/2018)

Izbirni predmet NPH so v tem šolskem letu obiskovali 4 devetošolci: Luka Š. Petelinšek, Marta Balevska, Ana Marija Bošak in Mojca Pečar. Obdelali smo teoretične vsebine pod naslovi: Prehranjenost, Tradicionalni in drugačni načini prehranjevanja, Prehrana v različnih starostnih obdobjih in Prehrana v posebnih razmerah. Večina ur je potekala v gospodinjski učilnici, kjer smo veliko kuhali in pekli. Skupaj   smo  izbirali  jedi, ki smo jih pripravljali. Tako smo se preizkusili v pripravi  naslednjih  jedi:

  • slivovi cmoki s skutnim in krompirjevim testom,
  • tortilje s piščančjim mesom in zelenjavo,
  • skutina torta (Ana),
  • čokoladne palačinke s pudingom in smetano,
  • piščančja rolada s pršutom in sirom,
  • enostavno pudingovo pecivo (Mojca),
  • keksi s testomatom in marmeladni žepki z jogurtom,
  • gyros s svinjskim mesom, zelenjavo in omako (Marta),
  • marmorni kolač (Luka)
  • kaneloni s šunko in sirom.

Delo smo si razdelili, postopek priprave pa je vodil  tisti, ki je prinesel recept ali predlagal jed.

Dvakrat smo bili tudi v Izobraževalnem centru Piramida, kjer smo sodelovali v pekovski ( oblikovali in pekli smo sirove štručke, makove in sezamove pletenice) in slaščičarski delavnici ( pekli smo  ajdovo torto s sadjem in smetano ter se preizkusili v oblikovanju figuric iz tičino mase).

Vse, kar smo počeli, lahko vidite na spodnjih fotografijah.

Pri pouku:

Pekovska delavnica:

Slaščičarska delavnica:

Zapisala: Simona Hartman, mentorica NPH