LE MACARON D’OR – tekmovanje v pripravi francoskih slaščic (26. 3. 2018)
V ponedeljek, 26. 3. 2018 smo v okviru IP Francoščina izvedli tekmovanje v pripravi francoskih slaščic, ki ga vsako leto organizira Francoski Inštitut Charles Nodier iz Ljubljane. Učenke so doma pripravile slaščico po tradicionalnem francoskem receptu in jo v šoli predstavile tričlanski komisiji učiteljic. Delo ocenjevalk je bilo zelo težko, ker je bilo potrebno pri vsaki slaščici oceniti štiri kategorije, in sicer: težavnost recepta, videz sladice, okus in učinek v ustih. Komisija je poskusila šest tradicionalnih francoskih slaščic: limonino pito, eklerje, čokoladni mus in rogljičke. Največ točk je zbrala Ajda Cizl, učenka 4. a razreda s svojo limonino pito, poleg nje pa sta se na državno raven uvrstili tudi Hana Mati Regvat iz 6.d razreda s čokoladnim musom in Veronika Bakarova Kjoseva iz 4.b razreda z eklerji. Poleg ocene sladice bodo morala dekleta na državno tekmovanje poslati tudi kratek sestavek v francoščini, zakaj je prav njihova sladica nekaj posebnega. Vsem sodelujočim iskrene čestitke, veselimo pa se že tekmovanja prihodnje leto.
Učiteljica francoščine
Mateja Podlesek