LE MACARON D’OR – Zlati makron (25. 3. 2019)

Učenka Lana Logar dosegla 1. mesto na državnem tekmovanju v pripravi francoskih slaščic

Kot vsako leto, smo se tudi letos v okviru izbirnega predmeta francoščine z veseljem odzvali povabilu Francoskega Inštituta Charles Nodier iz Ljubljane k sodelovanju pri tekmovanju v pripravi francoskih slaščic – Le Macaron d’or (Zlati makron).  Šolsko tekmovanje smo izvedli v ponedeljek, 25. 3. 2019 pri uri francoščine in o rezultatih smo na šolski spletni strani že poročali. 

Zdaj pa vam z velikim veseljem in ponosom sporočamo, da je Lana Logar, učenka 4.a razreda s svojo slaščico “mousse au chocolat” (čokoladna pena) in umetniško ročno izdelano dekoracijo najbolj prepričala komisijo na državnem tekmovanju in si prisladkala 1. mesto! 

Poleg slaščice je napisala tudi sestavek, v katerem je razložila, da se je za pripravo te slaščice odločila, ker ne sme jesti mleka in mlečnih izdelkov in je slaščico zato pripravila brez mleka. Zapisala je tudi, da je želela pripraviti slaščico, ki bo posebna, živih barv in pisana – kot Francija. Prav zato je sama izdelala dekoracijo iz sladkorne mase in jagod. Razložila je, da metulj predstavlja prebujajočo se pomlad, pisana pentlja v barvah francoske zastave pa predstavlja francosko eleganco. Pisane mrvice ponazarjajo pestro naravno in kulturo dediščino Francije, jagodno srce na sredini pa simbolizira, tako pravi Lana, njeno ljubezen in strast do francoskega jezika in kulture. Za zaključek je dodala še svojo srčno željo, da bi nekega dne v podobni sladici uživala ob pogledu na Eifflov stolp. 

Njen sestavek in sladica sta upravičeno najbolj nagovorila in prepričala komisijo na državnem tekmovanju, kjer je sodelovalo veliko število osnovnih in srednjih šol iz cele Slovenije in je bila konkurenca precej huda.  Lana je za svoj dosežek prejela priznanje ter knjižno nagrado – francosko otroško kuharsko knjigo, da bo lahko svoj talent razvijala še naprej. Za dosežek ji iskreno čestitamo!

[Not a valid template]

Mentorica Mateja Podlesek, učiteljica francoščine