LE MACARON D’OR – Zlati makron – tekmovanje v pripravi francoskih slaščic (25. 3. 2019)

Kot vsako leto, smo se tudi letos v okviru izbirnega predmeta francoščina z veseljem odzvali povabilu Francoskega Inštituta Charles Nodier iz Ljubljane k sodelovanju pri tekmovanju v pripravi francoskih slaščic – Le Macaron d’or (Zlati makron). Zaradi kasnejše odsotnosti učiteljice je letos žal imela možnost sodelovati le skupina od 4. – 6. razreda, kjer se je za sodelovanje odločilo šest učenk. 

Tekmovanje smo izvedli v ponedeljek, 25. 3. 2019 pri uri francoščine. 

Dekleta so pripravila čudovite francoske slaščice, ki smo jih vsi imeli možnost poskusiti in iz prve roke lahko povemo, da so bile odlične! 

Sodelovale so naslednje učenke:

  • Ajda Cizl (5.a) s slaščico “croquembouche”,
  • Julija Bevc (5.a) s slaščico “clafoutis z malinami”,
  • Julija Radinović s slaščico “galette z orehi in borovnicami”,
  • Lana Logar (4.a) s slaščico “mousse au chocolat”,
  • Veronika Bakarova Kjoseva (5.b) s slaščico “éclairs” in
  • Lana Mya Zorko (4.b) s slaščico “clafoutis z višnjami”.   

Komisijo za ocenjevanje slaščic smo na podlagi žreba sestavljali: učenka Tina Ternjak, učenec Kristjan Jevševar ter učiteljica Mateja Podlesek. 

Pri ocenjevanju smo upoštevali naslednje kriterije: težavnost recepta, videz slaščice, okus slaščice ter občutek v ustih. 

Konkurenca je bila res huda, a naposled so se na državno tekmovanje s svojimi slaščicami uvrstile:

  • Ajda Cizl (59 točk / 60)
  • Lana Logar (58 točk / 60) ter
  • Julija Bevc in Julija Radinović (57 točk / 60). 

Vsem uvrščenim iskreno čestitamo in držimo pesti tudi za dobro uvrstitev na državnem tekmovanju!

[Not a valid template]

Učiteljica francoščine
Mateja Podlesek

Dostopnost