Neverjeten dan (3. 12. 2019)

3. december ni kar en navaden dan!

Ta dan je mednarodni dan invalidov. Tega dne smo se s skupnostjo učencev odpravili v Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Maribor.

Tam nas je sprejel predsednik društva. Pripravil nam je kratek govor, v katerem je pojasnil, kako živijo slepi oz. slabovidni. Zaupal nam je tudi, da je okoli nas več slepih, kot si mislimo. NJIHOV SIMBOL JE BELA PALICA! Z njo so nas tudi naučili hoditi, kot hodijo slepi.

Nato je prišel najboljši del! Nadeli smo si preveze in vzeli njihov pripomoček, torej BELO PALICO. Spremljevalci so nas popeljali po stopnicah navzgor do delavnic. Nekatere so bile težje za opraviti, nekatere pa lažje. Nekaj pripomočkov za slepe so nam tudi predstavili: PIKADO ZA SLEPE, KNJIGE Z BRAILLOVO PISAVO, IZDOLBLJENE SLIKE, NALIVANJE VODE V KOZARCE, PISANJE S PREVEZO NA OČEH, GOVOREČI KALKULATOR, IGRE (KARTE, DOMINE). Bilo je še veliko več pripomočkov, vendar tudi nam niso vseh prikazali. Vse je bilo prilagojeno slepim. Vmes si nismo smeli sneti prevez, saj potem ne bi imelo več smisla. Nato smo odšli po stopnicah navzdol in sneli preveze. Za tem smo zagledali leseno igračo, za katero sploh nismo verjeli, da bi jo lahko naredil človek, ki vidi. Kaj šele slep človek. Bila je neverjetna! Na koncu smo svoje mnenje zapisali v spominsko knjigo.  

Ta dan je bil zares nepozaben. ZDAJ RAZUMEM VSAJ KANČEK SVETA SLEPIH!

ZALA ZEMLJAK, 5. B