Obisk OŠ Franca Prešerna v Beogradu (30. 11. – 2. 12. 2017)

Med 30. novembrom in 2. decembrom smo predstavniki pobratenih Prešernovih šol Slovenije obiskali OŠ Franca Prešerna v Beogradu. Obisk je bil namenjen dnevu odprtih vrat, ko so učenci tamkajšnje šole pripravili različne delavnice in prireditev. Posebno mesto je imela delavnica, v kateri so učenci predstavili znane Slovence, živeče v Beogradu, ki so vplivali na tamkajšnji gospodarski, kulturni in športni razvoj mesta Beograda. Predstavljali so Davorina Jenka, Frana Levstika, Steva Žigona, Srečka Katanca in vrsto drugih.  Predstavitve so popestrili s petjem slovenskih pesmi.

Sledil je sprejem delegacije v Občini Rakovica, ki leži na južnem obrobju mesta Beograd v spodnjem toku reke Topčider, nekdaj pomembnem industrijskem območju. Razprostira se na okrog 5000 hektarjev površine. Danes ima ta občina okrog 110 000 prebivalcev in ima bogate kulturne in naravne danosti. V občini je osem osnovnih šol, OŠ Franca Prešerna sodi med večje šole v občini.

V času obiska smo si ogledali cerkev Sv. Save, pravoslavni samostan Rakovica, ki je nastal v različnih zgodovinskih obdobjih in je eden najpomembnejših kulturno-zgodovinskih spomenikov. Sprehodili smo se tudi po starem delu Beograda.

[Not a valid template]

Dostopnost