Okrogla miza ”Varno na poti v šolo”

Ob tednu prometne varnosti je Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, 18. oktobra 2022, na mariborski občini v Dvorani generala Rudolfa Maistra organiziral okroglo mizo z naslovom ”Varno na poti v šolo” .
Varnost v prometu je zelo pomembna za otroke ter mladino, posebej v okolici šol in vrtcev. Otroci se v prometu pojavljajo kot pešci, kolesarji ali potniki v vozilu. Med tednom je večina otrok na vsakodnevni poti v šolo in na poteh, ki niso neposredno povezane s šolo kot so obšolske dejavnosti, šport, rekreacija, obiski, igre, …
Sprejel nas je župan MO Maribor, Saša Arsenovič, člani Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Maribor in predstavniki mariborske policije.
Učenci so podali svoja razmišljanja in razmišljanja svojih vrstnikov, kako varna je njihova pot v šolo, o razlogih, da se več šolarjev ne odloči in se v šolo odpravi peš, s kolesom ali javnim prevozom, kaj jim je najmanj všeč na njihovi poti v šolo, kaj bi spremenili, se na poti v šolo počutijo dovolj varne ter podali predloge za varno pot v šolo.
Predstavnici naše šole sta bili Julia Koziker in Ella Lilu Lebarič iz 7. b razreda.
Naši predstavnici sta predstavili rezultate ankete, ki so bile opravljene v vseh 6. in 7. razredih.
Iz anketnega vprašalnika ugotavljamo, da največ učencev prihaja v šolo peš, in javnim prevozom, pogosto pa jih pripeljejo tudi starši in zaradi tega pred šolo soustvarjajo prometne zgostitve in potencialno nevarne razmere.
Večina otrok ima svoje kolo in se večina občasno tudi pripeljejo z njim, saj se s kolesom radi vozijo in se tako najhitreje pripeljejo v šolo, vendar ugotavljamo, da bi se s kolesom še več vozili, če njihova pot do šole ne bi bila predolga, nekateri pa so mnenja, da je pot v šolo s kolesom prenevarna.

Mentorica prometnega krožka:
Dijana Gradišnik