Pismo ravnateljice (25. 3. 2020)

Spoštovani starši/skrbniki in dragi učenci!

Že smo zakorakali globoko v drugi teden našega in vašega dela na daljavo. Upamo, da ste zdravi in vam drugačna oblika dela ne povzroča prevelikih težav. Učitelji se zelo trudijo, iščejo vse možne načine, da z vami navežejo stike, a žal pravijo, da z nekaterimi od vas ne uspejo navezati stikov. Zato prosim, starši in učenci, odzovite se in če je le mogoče navežite stike z učitelji. Sporočite svoji razredničarki v čem je težava, da skupaj najdemo pot do rešitve.

Saj ne vemo kako dolgo bo vse to še trajalo, šolsko leto pa si vsi želimo uspešno zaključiti. Vem, da so tudi s tehniko včasih težave, moramo pač razumeti, da je sedaj veliko uporabnikov in morda sistem ne zmore, zato bodite strpni. Ne obremenjujte se s tem. Poskusite čez kakšno uro, najbrž bo šlo. Roki za delo so postavljeni okvirno, naredite kolikor zmorete v danem trenutku.

Dejstvo je, da moramo vsi skupaj malo stisniti zobe in se prilagoditi situaciji, ki trenutno vlada v svetu. Ni lahko, se strinjamo vsi. Pomembno je, da se tega zavedamo in si skušamo zadeve čim bolj poenostaviti in se ne obremenjevati s stvarmi, ki niso potrebne. Če pri delu na daljavo naletite na težave, ki jih ne znate rešiti, se obrnite na razrednika/razredničarko, preko eAsistenta ali pokličite.

Delo na daljavo je za vse nas novi izziv in nov način dela, ki za nikogar ni enostaven, prav pa je, da ima učenec stik s šolo, z učenjem. Tu na tem mestu, spoštovani starši, veliko pomagate nam in vašim otrokom – pri tehničnih zadevah, ga spodbujate pri delu, mu ponudite tudi pomoč pri razlagi snovi, seveda koliko lahko. Ni pa potrebno, da ste ves čas njegov učitelj. Kar otrok zmore narediti sam, naj tudi naredi. Tudi v tem času je potrebno še bolj krepiti otrokovo odgovornost, samostojnost in mu tako dvigovati samozavest, kaj vse zmore sam. Na ta način se učenci učijo tudi funkcionalnih znanj, ki so za življenje izrednega pomena. Z otrokom naredite urnik dnevnega poteka dela – delo za šolo naj večinoma poteka dopoldne, da boste lažje uskladili vse dejavnosti. Po šolskem urniku naj si otrok označi že opravljene dejavnosti za tisti dan.

Časi res niso lahki, a bomo zmogli. Pomembno je, da se držite preventivnih ukrepov, ostajate doma in se na svežem zraku zadržujete sami (oziroma z vašimi družinskimi člani). Danes nas je še pričakala pobeljena pokrajina, kot da se tudi narava z nami poigrava.

Delo za šolo je pomembno, a je le del našega življenja. Ne bi želela, da ta šolski način dela med vas vnaša nemir in nesoglasja, in da bi se slabo počutili. Naj bo to za vse nas preizkušnja in naj poveže nas, vas, družine. Saj družina je najpomembnejša celica v življenju človeka, ne krhajmo teh vezi, naj postanejo še trdnejše. Naj bo čas, ko moramo biti vsi skupaj doma, čas za družino, pogovore, dobro počutje in občutek varnosti. Skupaj zmoremo.

Drage mame ob današnjem prazniku vam iskreno čestitam, želim veliko ljubezni in zadovoljstva. Poslanstvo matere je eno najbolj čustvenih in najlepših na svetu. Zato sprejmite virtualni šopek tudi z naše strani.

Ostanimo zdravi. Srečno!

Ravnateljica Marta Otič in kolektiv OŠ Franceta Prešerna Maribor

Dostopnost