Šola v naravi za učence 7. A in 7. C (CŠOD Ajda, Libeliče)

Najboljši del šolanja je, da se odpravimo v najlepšo učilnico na svetu in to je učilnica v naravi. Tako smo se z učenci 7. A in 7. C v ponedeljek, 4. aprila 2022, odpravili proti CŠOD Ajda v Libeliče. Na pot smo se podali 38 učencev in 3 učitelji.

20220406_105944

Slika 1 of 82

1. DAN (ponedeljek, 4. 4. 2022)
Zbrali smo se pri Ledni dvorani ob 9.00 in ob 9.30 smo se podali na pot proti Koroški. Dostop do CŠOD Ajda na Libeliški Gori je iz Dravograda po cesti do vasi Libeliče in nato naprej po lepo označeni poti do doma Ajda. Dom leži na 617 m. n. v. v objemu gozdov, od koder je zelo lep razgled na del doline Drave ter na sosednje hribe in gore.
Po pozdravu vodje doma smo se namestili v sobe in vse razpakirali. Učenci 7. A so dobili sobe v pritličju, učenci 7. C pa v 1. nadstropju. Po spoznavanju z učitelji doma so sledile krajše socializacijske igre in nato prvo kosilo. Bili smo že lačni in dobro kosilo sem nam je zelo prileglo. Nato je sledil krajši počitek in ob 15.00 smo nadaljevali z delom. Prva skupina se je z učiteljem Rajkom podala na pohod na rob Avstrijske meje, drugi pa je učiteljica Jasmina predstavila načine spremljanja vremena in vremenskih meritev. Po uri in pol sta se skupini zamenjali. Po večerji je ob 19.00 sledila še večerna animacija, zabavne socializacijske igre in uporaba vrvi za vozle.
Prvi dan je zelo hitro minil, saj je kmalu sledila priprava na večerni počitek ob 22.00!

2. DAN (torek, 5. 4. 2022)
Bujenje je bilo načrtovano ob 7.30, a kar veliko se nas je prebudilo že prej. Bili smo seveda veseli, saj je bil v torek organiziran ŠPORTNI DAN in tega se učenci najbolj veselijo. Po osebni higieni in pospravljanju sob, ki so bile vsak dan ocenjene, je sledil zajtrk in ob 9.00 smo pričeli s športnim vsebinami. Dopoldan sta se skupini izmenjali v plezanju po plezalni steni (učitelj Rajko) in lokostrelstvu (učitelj Gašper). Nekateri učenci so bili navdušeni in celo razmišljajo, da bi se pričeli resno ukvarjati s temi športi. Po kosilu in krajšem počitku je popoldan sledila nordijska hoja in metanje letečih krožnikov.
Po večerji je bila na sporedu AJDOVIZIJA. Učenci so bili razdeljeni v 8 skupin in vsaka je morala pripraviti 5 točk programa. Bilo je zelo zanimivo in zabavno. Polni vtisov smo se podali v sobe in se pripravili na nočni počitek.

3. DAN (sreda, 6. 4. 2022)
Zdelo se nam je, da smo komaj prišli in že je bila sreda. Po dobrem zajtrku in pospravljanju sob smo se podali po Naravoslovni poti Velika uharica do vasi Libeliče. Tam smo v muzeju spoznali, kakšno je bilo kmečko življenje. Videli smo zelo bogato zbirko strojev in orodij, ki so jih uporabljali nekoč, skupaj več kot 600 predmetov. Zatem smo si ogledali še župnišče na koncu vasi, v katerem so črna kuhinja, stalna razstava o koroškem plebiscitu in šolska učilnica nekoč. Na koncu smo si ogledali še največji znamenitosti v Libeličah in to sta cerkev Svetega Martina ter kostnica, ki se je ohranila vse od 12. stoletja. Zares je bilo zelo zanimivo.
Po kosilu je bila večina na igriščih, kjer so igrali različne igre z žogo, badminton, namizni tenis, nekateri pa so igrali družabne igre ali preprosto počivali. Ob 15.00 se je naše delo nadaljevalo. Na programu smo tokrat imeli pripravo bivališča in zavetišča v gozdu oz. različne cirkuške spretnosti. Sledila je večerja in zatem še večerna animacija, kjer smo se zaradi vremena namesto tabornega ognja odločili za športne igre, tekmovanja v odbojki in nogometu. Tako je tudi tretji dan hitro minil in odpravili smo se k počitku.

4. DAN (7. 4. 2022)
V četrtek je bil ponovno zelo zanimiv dan. Prva skupina se je 9.00 odpravila na pohod do Avstrijske meje in sprehodili smo se ob mejnih kamnih. Učitelj Rajko je učencem zelo nazorno opisal Libeliško plebiscitno zmago. Ta čudež se je zgodil 1. oktobra 1922 in pomenil je dokončno vrnitev v objem domovine.
Druga skupina je raziskovala vodne ekosisteme. Učencem je bila ta delavnica zelo všeč, saj so lahko sami raziskovali in spoznali so veliko novega.
Po kosilu in počitku smo se ponovno odpravili v gozd in sledila je delavnica gozd je učilnica, druga skupina pa je imela socializacijske igre. Najlepše pa je prišlo na koncu, in sicer večerna animacija in plesni večer. Učenci so bili na začetku še nekoliko zadržani, potem pa se je zabava razvila in res je bilo zelo prijetno. Glasbenih želja kar ni in ni zmanjkalo in na željo učencev smo plesni večer kar dvakrat podaljšali, zato smo tokrat zaspali nekoliko kasneje.

5. DAN (8. 4. 2022)
Prebudili smo se torej že v zadnje jutro v naši Šoli v naravi. Po zajtrku smo vse spakirali in pospravili sobe ter našo prtljago odnesli pred dom. Kljub temu pa naših aktivnosti še ni bilo konec. Sledile so še zadnje vremenske meritve in pregled tabel, saj so učenci ves teden spremljali vreme in zapisovali podatke. Učenci druge skupine pa so po želji ponovno izbrali plezanje po plezalni steni in po uri in pol je sledila še zadnja menjava skupin. Po krajšem odmoru smo se vsi zbrali na igrišču, saj je sledila podelitev priznanj najboljšim sobam. Učiteljica Jasmina jih je podelila v dveh kategorijah, za najbolje pospravljene sobe in večerni mir oz. disciplino. Seveda so tukaj bile nekoliko boljše deklice.
Sledilo je še zadnje kosilo in učenci so se polni vtisov, a že nekoliko utrujeni, z veseljem podali na avtobus. Bilo je lepo, a doma je še zmeraj najlepše, so rekli nekateri.

Zapisal Branko Koražija

Dostopnost