Učilnica na prostem (10. 11. 2016)

V četrtek, 10. 11. 2016 smo se učenci 5.a razreda z učiteljico Alenko in Mašo udeležili Učilnice na prostem, ki jo je organizirala Zveza prijateljev mladine Maribor na Mariborskem otoku.

Predstavili so nam kako je Mariborski otok nastal, kako ga je pred 50 leti skoraj odneslo in kako so na njegov razvoj vplivale poplave in kamnine, skale, drevesa, listje, plodovi, naplavine…

Reka Drava teče iz Alp, zato je alpska reka. Zaradi tega je na Mariborskem otoku dosti različnih rastlin, ki jih v okolici ni, reka je prinesla semena s seboj, in rastejo le na tem otoku. Pokazali so nam še del otoka, ki ga je odplavilo in so ga s tovornjak na novo navozili. Pokazali so nam nekatere posebne rastline in gobe. Temu je sledila malica z ekološke kmetije: skutini namazi na rženem kruhu in zelo dober zeliščni čaj. Postregli so nam še z domačim pecivom in keksi.

Zatem smo imeli senzorične delavnice: poskušali smo ugotoviti v kateri škatli se kaj nahaja. Z otipavanjem smo skušali prepoznati plodove dreves, kamne in lubje.

Ustvarili smo mandale iz naravnih materialov (palic, storžev, vej, odpadlih listov in podobnega). Nato pa smo slišali veliko zanimivosti o gobah. Gospod, ki nam je razlagal je bil predsednika gobarskega društva Lisička. Na srečo smo imeli tudi malo prostega časa. Bili smo že malo lačni in ponovno smo malicali. Tokrat tisto, kar smo prinesli s seboj, in ponovno so nas pogostili z okusnimi dobrotami z ekološke kmetije.

In, za konec, ker so drevesa dolgočasna brez obrazov, smo jim jih naredili iz gline in tistega, kar smo našli na tleh. Naprej smo jih objeli, da smo občutili, kako njihov obraz izgleda. Vsi smo se strinjali, da so nastali zelo lepi izdelki. Ker je bil že čas, smo se morali na žalost odpraviti nazaj na avtobus.

 

Zapisal: Mitja Korošec, 5.a

 [Not a valid template]