Žogica Nogica na obisku v 1. B

Pravljico Žogica Nogica marsikateri otrok pozna zaradi knjižnih izdaj, lutkovne igre Žogica Marogica ali pa zaradi kasete Žogica Nogica, ki je prvič izšla leta 1978. V Lutkovnem gledališču Ljubljana je bila prvič uprizorjena leta 1951, do zdaj so odigrali že več kot 1100 predstav.
Žogica Marogica je ena izmed najbolj priljubljenih predstav tudi v Lutkovnem gledališču Maribor, saj je bila, od njene prve uprizoritve v letu 1985, izvedena več kot 550-krat.
O vsebini: Babica in dedek že dolgo živita sama in si močno želita punčko ali fantka, ki bi z njima živel na stara leta. Kar naenkrat skozi okno prileti žogica, ki govori! Lačna je, zato dedek in babica odhitita po mleko in kruh. Ko je žogica sama doma, jo skozi odprto okno opazi Zmaj Tolovaj. Vabi jo, naj gre z njim, da se bodo njegovi mali zmajčki lahko igrali z njo. Žogica se sprva brani, ko pa po nesreči razbije lonček, se hitro oprime zmajevega repa in skupaj odletita. Žalostna dedek in babica jo gresta iskat, povsod povprašujeta po njej, dokler na koncu mesta, na visokem drogu ne zaslišita drobnega glasu … Ob pomoči otrok odpihneta hudobne zmaje in rešita Žogico Marogico.

Zdaj je ta slikaniška klasika skupaj z zgoščenko spet med nami z novimi ilustracijami Petra Škerla, ki je eden najboljših slovenskih likovnih ustvarjalcev v zadnjem desetletju. (povzeto iz spleta)
Učenci 1.b so z navdušenjem prisluhnili pravljici Jana Malika Žogica Nogica.
Seveda so si ogledali še lutkovno predstavo Žogica Marogica in prisluhnili radijski igri z istim naslovom.
Najbrž ni potrebno posebej poudarjati, da so močno pihali in tudi in odpihnili groznega Zmaja Tolovaja. A ne daleč!
Pri likovni umetnosti so poustvarjali vsebino zgodbe in nastali so čudoviti zmaji.
Naši zmaji in zmajčki so prijazni in nasmejani! Se strinjate, mar ne?!

IMG_001

Slika 1 of 2

1.B in učiteljici Sanja Antolič in Jožica Šošter

Dostopnost