Izbirni predmet – Sodobna priprava hrane: Pekovska in slaščičarska delavnica v IC Piramida (7. 12. 2022)

V sredo, 7.12. smo se z učenci 7. razredov najprej udeležili pekovske delavnice, ki jo je vodil učitelj praktičnega pouka Stanko Vorih.

Učenci so pomagali že vnaprej pripravljeno testo s posebnim strojem razdeliti na enako velike kose, ki so jih s pomočjo posebnega stroja najprej zvaljali v svaljke in iz njih oblikovali miklavže ter jim iz rozin naredili oči. Nato smo se preizkusili še v oblikovanju  pletenic in venčkov, ki smo jih  premazali z vodo in potresli z makom ali sezamom. Medtem, ko smo si bili v slaščičarski delavnici, so naši izdelki vzhajali in se  tudi že spekli. Še tople smo morali poskusiti…vse, kar smo izdelali, je bilo mehko, okusno in hrustljavo.

V slaščičarski delavnici nas je sprejela učiteljica Sandra Hozjan, ki je že imela pripravljene svaljke iz kokosove moke in kokosovega masla – osnova za bounty čokoladice. Te smo potopili v stopljeno temno čokolado in jih postavili v hladilnik, da so se strdile. Medtem so učenci na peki papir položili palčko za liziko in jo oblili z različnimi okusi in barvami stopljene čokolade. Tako so nastale lizike iz bele in temne čokolade, lizike z okusom jagode in modrega neba. Na mehko čokolado so posuli različne posipe – liofilizirane maline, nasekljane lešnike, pisane mrvice in tako pripravljene lizike smo spet postavili na hladno, da so se strdile. Nastale so prave male umetnije, ki se jim nismo mogli dolgo upirati.

Obe delavnici sta bili finančno podprti iz strani Šolskega sklada OŠ Franceta Prešerna Maribor.

Zapisala: Simona Hartman, učiteljica IP SPH

Dostopnost