ERASMUS + Consommer mieux, consommer différemment

 

 

 • 24. 12. 2021 – Okraševanje lončkov –Na predbožični dan so učenci lončke ovili z različnimi odpadnimi materiali (papir, blago,…).
  Sejanje božičnega žita je star običaj ob zimskem Sončevem obratu, ko se dnevi začnejo ponovno daljšati. Božično žito simbolizira novo življenje in nov kruh in je hkrati simbol svetlobe in upanja. Danes je božično žito predvsem okras k jaslicam, novoletni jelki ali na praznični mizi.
  Zapisala: Mirjana Colnarič (članica Erasmus tima)
 • 17.12. 2021 – Sajenje božičnega žita – Učenci so v na redni petkovi razredni uri v lončke iz odpadnega materiala posejali božično žito. Ves teden so seme pridno zalivali in opazovali rast mladih bilk.
 • 13. 12. 2021 – 4. učiteljska ZOOM videokonferenca – Erasmus tima OŠ Franceta Prešerna se dogovori, da bodo učenci v petek, 17. 12. 2021, sadili božično pšenico pri razredni uri. V petek, 24. 12. 2021, bodo lončke s pšenico okrasili in odnesli domov ter jih postavili pod božično drevo.

 • 19. 10. 2021 – Na pobudo naše svetovalne delavke Marije Mitrović smo na šoli organizirali DELAVNICO IZDELOVANJA MASK. V delavnici so sodelovale učenke iz 7., 8. in 9. razreda, učenke Erasmus tima in učiteljica Simona Harman – članica Erasmus Consume tima. Učiteljice so zelo dobro razložile postopek in priskočile na pomoč, ko so se pojavile težave pri šivanju elastike. Na razpolago smo imele široko paleto blaga in vzorcev, zato je bilo šivanje še bolj zabavno.
  V delavnici so sodelovale Marija Mitrović in njena mama, Karolina Reich, Damijana Počkaj Horvat, Radeja Lokar Rutar, Vida Živković in Simona Hartman.
  Zapisala: Simona Hartman (članica Erasmus Consume tima)
 • 28. 9. 2021 Članice Erasmus Consume tima so urejale vrt. Najprej so oplele grede, nasule svežo zemljo, pognojile grede in posadile zelišča kot so žajbelj, melisa, lavanda in rožmarin.

 

 • Na naši podružnični šoli v Razvanju so otroci počistili vrt in ga pripravili na zimovanje skupaj z mentorico Mirando Irgolič.
 • 22. 9. 2021 – 3. učiteljska ZOOM videokonferenca – Glavni koordinator gospod Nicolas Vivier je pripravil pregled rezultatov v prvem letu. Dogovorili smo se, da bodo otroci zbirali recepte, v katere bodo lahko vključili zelišča, ki jih bodo gojili na šolskih vrtovih. Pripravili bodo recepte za izdelavo šamponov, mil in cream. V šolskih vrtovih bomo posadili zelišča. Za Božič bomo posejali božično pšenico in v mesecu aprilu pripravili vrt za sajenje zelišč in solate.

 • 21. 9. 2021 – Koordinatorica projekta, Marjetka Bunford Selinšek, je rezultate dela pri projektu predstavila Svetu staršev na daljavo.

Konferenca

 • 3. – 7. 9. 2021 – Izvedli smo dve učiteljski konferenci in se dogovarjali o izpeljavi 1. LTTAktivnosti v Franciji. Zaradi zaprtja francozkih meja aktivnosti nismo izpeljali v živo, ampak smo jih prestavili na mesec marec leta 2022.

 • APRIL 2021 – Priključili smo se šolskemu timu Eko šole in zbirali rabljena oblačila.

 • JANUAR 2021 – Učenci na razredni stopnji so izdelovali raznovrstne izdelke iz odpadnega materiala. Na naši podružnični šoli so si omislili kreiranje družabne igre “Človek ne jezi se!”, leplenje smečic in šivanje snežakov iz odpadnih nogavic pod vodstvom razredničarke gospe Mirande Irgolič.

 • 29.1. 2021 – STUDENTS’ HUB – 3. virtualno ZOOM srečanje učencev z naslovom Recikliranje in reduciranje odpadkov na naših šolah. Učenci partnerskih šol (OŠ Franceta Prešerna MB in College-a LES FRERES LE NAIN iz Laon-a) so razmišljali o recikliranju in zmanjševanju odpadkov ter o izboljšavah na tem področju. Sodelovalo je 10 učencev iz naše šole in približno 20 učencev (razdeljenih v tri skupine) iz Laon-a po vodstvom mentoric: Marylise Vivier in Marjetke Bunford Selinšek.

 • 7.12. 2020 – STUDENTS’ HUB – 2. Virtualno ZOOM srečanje učencev – Božične okraske, ki so jih sami izdelali iz odpadnih oblačil, so učenci partnerskih šol (OŠ Franceta Prešerna MB in College-a LES FRERES LE NAIN iz Laon-a) predstavili sovrstnikom. Sodelovalo je 8 učencev iz naše šole in 10 učencev iz Laon-a po vodstvom mentoric: Marylise Vivier, Emilie Marin in Marjetke Bunford Selinšek.

 • 12. 11. 2020 – Predstavitveni film v katerem 12 članov interesne dejavnosti Erasmus predstavi sebe, učitelje in šolo je obdelal učenec Mitja Korošec iz 9. A razreda s pomočjo programa Filmora . Kratke posnetke je pripravila mentorica interesne dejavnosti Marjetka Bunford Selinšek.

Predstavitveni filmček si lahko ogledate tukaj: https://www.youtube.com/watch?v=UL7meT72BnQ&ab_channel=mitjakoro%C5%A1ec

 • 9. 11. 2020 – STUDENTS’ HUB – 1. virtualno ZOOM srečanje učencev – Na srečanju je sodelovalo 13 učencev OŠ Franceta Prešerna MB in 3 učenci College-a LES FRERES LE NAIN iz Laon-a. Pogovarjali so se o interesih in o koristni uporabi rabljenih oblačil pod vodstvom mentoric: Marylise Vivier, Emilie Marin in Marjetke Bunford Selinšek.

 • 15. 10. 2020 – spletna ZOOM videokonferenca – predstavitev projekta kolektivu (učiteljskemu Erasmus timu OŠ Franceta Prešerna) in načrtovanje aktivnosti

 • 8. 10. 2020 – 2. spletna ZOOM videokonferenca s francoskimi partnerji (Marylise Vivier, Emilie Martin in Marjetka Bunford Selinšek) – priprava kratkih filmov, kjer se otroci predstavijo
 • 5. 10. 2020 –  1. spletna ZOOM videokonferenca s francosko partnerico (Marylise Vivier in Marjetka Bunford Selinšek) – predstavitev Erasmus tima in pregled načrtovanih aktivnosti – zbiranje rabljenih oblačil in izdelava novih produktov
 • 24. 9. 2020 – predstavitev projektnih ciljev, pričakovanih rezultatov in učinkov predstavnikom Sveta Zavoda (Marjetka Bunford Selinšek)

 • 21. 9. 2020 – predstavitev projekta učencem interesne dejavnosti Erasmus in ustanovitev otroškega Erasmus tima
 • 15. 9. 2020 – Koordinatorica projekta, Marjetka Bunford Selinšek, je predstavila projekt staršem vseh devetošolcev na roditeljskih sestankih.

Predstavitev projekta si lahko ogledate tukaj: How to consume better, how to consume differently