ERASMUS + Consommer mieux, consommer différemment

 

 

ERASMUS DNEVI V FRANCIJI

Ponedeljek, 4. 4. 2022
V ponedeljek, 4. 4. 2022, smo se učenke, ki sodelujemo pri ERASMUS+KA2 projektu CONSOMMER MIEUX, CONSOMMER DIFFÉREMMENT odpravile v Laon, v Francijo, z učiteljicama Marjetko Bunford Selinšek in Mirjano Colnarič.
Naš potep se je začel z zbiranjem pred šolo ob 8. 45, kjer nas je čakal prevoz do letališča Jožeta Pučnika Ljubljana. Ko smo prispele je bila ura približno 10.15, let pa smo imele ob 15. 05, zato smo se odločile, da gremo na sok.
Potem, ko smo opravile vse potrebne postopke za let, smo odšle do naših vrat. Tam je bil namizni nogomet, ki nam je kratil čas. Let je bil miren. Imele smo zelo lep razgled.
Po pristanku na letališču Charles de Gaull v Parizu v Franciji smo morale priti z avtobusom do mesteca Laon. Prvo smo odšle v hotel Ibis, potem pa na večerjo v McDonald’s.
Po končanem obroku smo odšle nazaj do hotela in se odpravile v postelje, saj nas je čakal naporen dan.

Torek, 5. 5. 2022
Prvi dan v Laonu se je začel z zajtrkom in vsemi stvarmi, ki jih po navadi opraviš preden greš v šolo, službo, itd.
Ko smo prišle do Collège Les Frères Le Nain so nas tam lepo sprejeli in nam predstavili potek tedna. Nato so nam razkazali šolo, ki je bila zelo velika. S tamkajšnjimi učenci in učenkami, ki sodelujejo pri projektu, smo nato odšli pobirat smeti v okolici njihove šole.
Po končanem delu smo odšli v učilnico, kjer smo se razdelili v mešane pare (učenka iz SLO, učenec/ka iz FRA) in igrali kviz o našem planet, onesnaževanju, smeteh … V njem sva zmagali jaz (Ana Munda) in Emma iz Francije.
Odšli smo na kosilo v šolsko jedilnico, kjer me je zelo presenetil način pospravljanja pladnjev in sicer vse kar na naši šoli naredijo kuharice, ko končamo s svojim obrokom naredijo v Franciji učenci sami.
Nato smo sami izdelovali naraven deodorant, balzam za ustnice in kremo za telo. Te izdelke smo lahko odnesle nazaj v Slovenijo in jaz osebno jih še uporabljam.
Zvečer smo odšli v Bowling. Tam smo se spoznali z Francozi iz srednje šole in z učenci 1. Gimnazije v Celju, ki so se prav tako udeležili izleta. Večerjali smo tudi tam. Za sladico smo si lahko izbirali med sadno solato, limonino pito in čokoladnim peno. Vse sladice so bile izjemno dobre.
Po večerji pa smo se vsi Slovenci odpravili do hotela in odšli v svoje sobe.

Sreda, 6. 4. 2022
Zjutraj smo ponovile našo jutranjo rutino – zajtrk. Ko smo prišle v šolo smo se razdelile v skupine in odšle k pouku. Seveda smo samo poslušale in si ogledale kako pouk poteka v Franciji. Z mojo sošolko sva si najprej ogledali spoznavanje okolja, glasbo na koncu pa sva se udeležili ure kluba matematikov kjer smo se igrale matematične družabne igre.
Nato je sledilo kosilo.
Po kosilu smo si šli ogledat mesto Laon. Obiskale smo katedralo in imele smo vodičko, ki nam je razložila, predstavila zgodovino mesta.
Povabljene smo bile na zaključni nastop glasbene šole. Bil je naravnost fantastičen! Njihov pevski zbor je bil zelo usklajen in petje je bilo čudovito.
Po koncertu smo odšli nazaj v hotel in zaspali.

Četrtek, 7. 4. 2022
Zadnji dan v Laonu se je začel z zajtrkom. V četrtek pa smo odšle v Lycee Pierre Mechain, srednja šola. Vsi Slovenci smo se udeležili francoske debate, ki pa poteka drugače kot v Sloveniji.
Kosilo smo imeli kar v srednji šoli, kjer so imeli odlične sladice.
Po kosilo smo se vrnile v osnovno šolo, kjer smo recepte, ki smo jih uporabili v torek napisali v našem jeziku. Imeli smo tudi čajanko s temo Alica v Čudežni deželi in v čast tednu Evropskih jezikov smo imeli kviz o jezikih.
V srednji šoli smo imeli poslovilo večerjo, kjer smo se poslovili z našimi prijatelji iz Francije, ki jih nikoli ne bom pozabila.
Naš zadnji dan se je končal s sprehodom do hotela, kjer smo hitro odšli spat saj smo se naslednji dan morali zgodaj zbuditi.

Petek, 8. 4. 2022

           Ob deset do osmih smo morali biti pripravljeni na odhod, saj smo ob osmih imeli avtobus do letališča. Ob 12. 45 smo imeli let nazaj v Slovenijo. Na letališču nas je čakal avtobus, ki nas je peljal nazaj v Maribor. V Mariboru smo se poslovile in odšle domov, kjer so nas čakali naši domači.

Ana Munda 8. B

 

 • 26.1. 2022 – HERBAL RECIPES – V 6. d razredu smo pri gospodinjstvu v 2 skupinah  izdelali knjižici receptov. Z učenci smo naredili načrt, kako se bomo lotili dela. Najprej smo izbrali zelišča: sivka, rožmarin, melisa, meta, žajbelj in timijan. Učenci so doma poiskali recepte v slovenščini za različne jedi in napitke. V šoli smo natančno določili, da vsak recept napišemo po enakem sistemu:
  • Ime jedi /napitka
  • Sestavine
  • Postopek priprave
  • Ilustracija
  • Ime in priimek avtorja/učenca

         V šoli smo recepte prevedli v angleščino. Knjižico smo opremili s kazalom in naslovnico ter jo spiralasto zvezali. Za izdelavo                 knjižic smo v obeh skupinah porabili 4 šolske ure.

         Zapisala: SIMONA HARTMAN (članica Erasmus Consume tima)

 • 24. 12. 2021 – Okraševanje lončkov –Na predbožični dan so učenci lončke ovili z različnimi odpadnimi materiali (papir, blago,…).
  Sejanje božičnega žita je star običaj ob zimskem Sončevem obratu, ko se dnevi začnejo ponovno daljšati. Božično žito simbolizira novo življenje in nov kruh in je hkrati simbol svetlobe in upanja. Danes je božično žito predvsem okras k jaslicam, novoletni jelki ali na praznični mizi.
  Zapisala: Mirjana Colnarič (članica Erasmus tima)
 • 17.12. 2021 – Sajenje božičnega žita – Učenci so v na redni petkovi razredni uri v lončke iz odpadnega materiala posejali božično žito. Ves teden so seme pridno zalivali in opazovali rast mladih bilk.
 • 13. 12. 2021 – 4. učiteljska ZOOM videokonferenca – Erasmus tima OŠ Franceta Prešerna se dogovori, da bodo učenci v petek, 17. 12. 2021, sadili božično pšenico pri razredni uri. V petek, 24. 12. 2021, bodo lončke s pšenico okrasili in odnesli domov ter jih postavili pod božično drevo.

 • 19. 10. 2021 – Na pobudo naše svetovalne delavke Marije Mitrović smo na šoli organizirali DELAVNICO IZDELOVANJA MASK. V delavnici so sodelovale učenke iz 7., 8. in 9. razreda, učenke Erasmus tima in učiteljica Simona Harman – članica Erasmus Consume tima. Učiteljice so zelo dobro razložile postopek in priskočile na pomoč, ko so se pojavile težave pri šivanju elastike. Na razpolago smo imele široko paleto blaga in vzorcev, zato je bilo šivanje še bolj zabavno.
  V delavnici so sodelovale Marija Mitrović in njena mama, Karolina Reich, Damijana Počkaj Horvat, Radeja Lokar Rutar, Vida Živković in Simona Hartman.
  Zapisala: Simona Hartman (članica Erasmus Consume tima)
 • 28. 9. 2021 Članice Erasmus Consume tima so urejale vrt. Najprej so oplele grede, nasule svežo zemljo, pognojile grede in posadile zelišča kot so žajbelj, melisa, lavanda in rožmarin.

 

 • Na naši podružnični šoli v Razvanju so otroci počistili vrt in ga pripravili na zimovanje skupaj z mentorico Mirando Irgolič.
 • 22. 9. 2021 – 3. učiteljska ZOOM videokonferenca – Glavni koordinator gospod Nicolas Vivier je pripravil pregled rezultatov v prvem letu. Dogovorili smo se, da bodo otroci zbirali recepte, v katere bodo lahko vključili zelišča, ki jih bodo gojili na šolskih vrtovih. Pripravili bodo recepte za izdelavo šamponov, mil in cream. V šolskih vrtovih bomo posadili zelišča. Za Božič bomo posejali božično pšenico in v mesecu aprilu pripravili vrt za sajenje zelišč in solate.

 • 21. 9. 2021 – Koordinatorica projekta, Marjetka Bunford Selinšek, je rezultate dela pri projektu predstavila Svetu staršev na daljavo.

Konferenca

 • 3. – 7. 9. 2021 – Izvedli smo dve učiteljski konferenci in se dogovarjali o izpeljavi 1. LTTAktivnosti v Franciji. Zaradi zaprtja francozkih meja aktivnosti nismo izpeljali v živo, ampak smo jih prestavili na mesec marec leta 2022.

 • APRIL 2021 – Priključili smo se šolskemu timu Eko šole in zbirali rabljena oblačila.

 • JANUAR 2021 – Učenci na razredni stopnji so izdelovali raznovrstne izdelke iz odpadnega materiala. Na naši podružnični šoli so si omislili kreiranje družabne igre “Človek ne jezi se!”, leplenje smečic in šivanje snežakov iz odpadnih nogavic pod vodstvom razredničarke gospe Mirande Irgolič.

 • 29.1. 2021 – STUDENTS’ HUB – 3. virtualno ZOOM srečanje učencev z naslovom Recikliranje in reduciranje odpadkov na naših šolah. Učenci partnerskih šol (OŠ Franceta Prešerna MB in College-a LES FRERES LE NAIN iz Laon-a) so razmišljali o recikliranju in zmanjševanju odpadkov ter o izboljšavah na tem področju. Sodelovalo je 10 učencev iz naše šole in približno 20 učencev (razdeljenih v tri skupine) iz Laon-a po vodstvom mentoric: Marylise Vivier in Marjetke Bunford Selinšek.

 • 7.12. 2020 – STUDENTS’ HUB – 2. Virtualno ZOOM srečanje učencev – Božične okraske, ki so jih sami izdelali iz odpadnih oblačil, so učenci partnerskih šol (OŠ Franceta Prešerna MB in College-a LES FRERES LE NAIN iz Laon-a) predstavili sovrstnikom. Sodelovalo je 8 učencev iz naše šole in 10 učencev iz Laon-a po vodstvom mentoric: Marylise Vivier, Emilie Marin in Marjetke Bunford Selinšek.

 • 12. 11. 2020 – Predstavitveni film v katerem 12 članov interesne dejavnosti Erasmus predstavi sebe, učitelje in šolo je obdelal učenec Mitja Korošec iz 9. A razreda s pomočjo programa Filmora . Kratke posnetke je pripravila mentorica interesne dejavnosti Marjetka Bunford Selinšek.

Predstavitveni filmček si lahko ogledate tukaj: https://www.youtube.com/watch?v=UL7meT72BnQ&ab_channel=mitjakoro%C5%A1ec

 • 9. 11. 2020 – STUDENTS’ HUB – 1. virtualno ZOOM srečanje učencev – Na srečanju je sodelovalo 13 učencev OŠ Franceta Prešerna MB in 3 učenci College-a LES FRERES LE NAIN iz Laon-a. Pogovarjali so se o interesih in o koristni uporabi rabljenih oblačil pod vodstvom mentoric: Marylise Vivier, Emilie Marin in Marjetke Bunford Selinšek.

 • 15. 10. 2020 – spletna ZOOM videokonferenca – predstavitev projekta kolektivu (učiteljskemu Erasmus timu OŠ Franceta Prešerna) in načrtovanje aktivnosti

 • 8. 10. 2020 – 2. spletna ZOOM videokonferenca s francoskimi partnerji (Marylise Vivier, Emilie Martin in Marjetka Bunford Selinšek) – priprava kratkih filmov, kjer se otroci predstavijo
 • 5. 10. 2020 –  1. spletna ZOOM videokonferenca s francosko partnerico (Marylise Vivier in Marjetka Bunford Selinšek) – predstavitev Erasmus tima in pregled načrtovanih aktivnosti – zbiranje rabljenih oblačil in izdelava novih produktov
 • 24. 9. 2020 – predstavitev projektnih ciljev, pričakovanih rezultatov in učinkov predstavnikom Sveta Zavoda (Marjetka Bunford Selinšek)

 • 21. 9. 2020 – predstavitev projekta učencem interesne dejavnosti Erasmus in ustanovitev otroškega Erasmus tima
 • 15. 9. 2020 – Koordinatorica projekta, Marjetka Bunford Selinšek, je predstavila projekt staršem vseh devetošolcev na roditeljskih sestankih.

Predstavitev projekta si lahko ogledate tukaj: How to consume better, how to consume differently