NAGRADNA EKSKURZIJA ZLATIH RAZISKOVALCEV 2024

V letošnjem šolskem letu sva z Juretom Korošcem iz 8.d raziskovala postopke pridobivanja kisa, vrste in uporabo in si na podlagi pridobljenih točk za raziskovalno nalogo prislužila dvodnevno nagradno ekskurzijo po Istri.
Prvi dan smo se v zgodnjih jutranjih urah skupaj z ostalimi nagrajenci iz mariborske regije pod vodstvom organizatorke na ZPM Urše Žiger odpeljali do Pivških jezer, kjer smo opazovali rastlinstvo, živalstvo in spreminjanje reliefa zaradi presihanja jezer. Posebej smo se zabavali v njihovem novem interaktivnem muzeju, kjer smo izvedeli še več o posebnostih tega območja.
Sledilo je presenečenje našega izleta, ko smo se odpeljali proti Italiji, do Trsta, kjer smo občudovali lepote gradu Miramare. Naših ogledov ni zmotil niti močan naliv in dan se je zaključil s čudovitim sončnim zahodom v Poreču.
Tudi drugi dan nas je prebudilo sonce in nas spremljalo na poti v Limski kanal, kjer smo si od blizu ogledali školjčišča in lahko smo tudi preizkusili temperaturo morja, ki pa še ni bilo primerno za kopanje, zato smo se odpeljali še v Vrsar, kjer smo se sprehodili po starem delu mesta in uživali ob neverjetnih pogledih proti otočkom, ki obkrožajo ta krasen obmorski kraj.
Na poti proti domu smo zavili še v Ljubljano, kjer smo si v Cekinovem gradu v parku Tivoli ogledali razstavo »Olimpijske igre 1984«, ko je kraljeval znameniti Vučko in si je naš alpski smučar Jure Franko prismučal srebrno medaljo.
Polni čudovitih vtisov in novih prijateljstev smo se vrnili v Maribor in si obljubili, da se naslednje leto ponovno poskusimo v raziskovanju, saj so nekateri mladi raziskovalci med ekskurzijo že dobili ideje za naslednjo raziskovalno nalogo.

Zapisala: Simona Hartman, mentorica zlatega raziskovalca Jureta Korošca

Dostopnost