Neformalno šolsko tekmovanje v sestavljanju Rubikove kocke (10. 12. 2022)

Kljub temu, da je bila sobota, se je v šolski jedilnici na neformalnem šolskem tekmovanju v sestavljanju Rubikovih kock zbralo 12 učencev matične in podružnične šole.
Cilj srečanja ni bilo zgolj tekmovanje, ampak tudi izmenjava znanja, pridobivanje izkušenj in doseganje osebnih rekordov. V šolski jedilnici smo s pomočjo članov Rubik kluba Slovenija pripravili tekmovalne postaje, tako kot to velja za čisto prava tekmovanja pod okriljem World Cube Association (krajše WCA). Učenci so se pomerili v sestavljanju kocke v obliki piramide (Pyraminx) ter kocke velikosti 2x2x2 in 3x3x3.

V vsaki od omenjenih disciplin je imel vsak tekmovalec pet poskusov. Najhitrejši posamični poskus je sicer pomemben, vendar je končna razvrstitev učencev odvisna od povprečja treh od petih poskusov (najboljši in najslabši poskus v to povprečje ne štejeta).

V disciplini Pyraminx so tekmovali štirje učenci. Najboljši posamični čas je uspel učencu Husseinu Bajilan, ki je kocko v obliki piramide sestavil v 8,23 s. Tudi v povprečju je Hussein sestavil kocko najhitreje in tako zmagal v omenjeni disciplini (povprečje 25,11 s). Drugo mesto je zasedel Mark Počkaj Majninger (povprečje 29,98 s), tretje pa Yi Heng Chen (povprečje 34,13 s).

Najboljši tekmovalci v disciplini Pyraminx

V disciplini 2x2x2 je tekmovalo 6 učencev. Najboljši posamični čas je postavil učenec Timotej Podgornik (11,15 s). Kocko velikosti 2x2x2 je v povprečju prav tako najhitreje sestavil Timotej Podgornik (povprečje 18,43 s) in s tem dosežkom zasedel prvo mesto. Na drugo mesto se je v disciplini 2x2x2 uvrstil Hussein Bajilan (povprečje 20,27 s), na tretje pa Mark Počkaj Majninger (povprečje 25,73 s).

Najboljši tekmovalci v disciplini 2x2x2

Najbolj zanimiva in pravzaprav paradna disciplina pa je sestavljanje kocke velikosti 3x3x3. V tej disciplini je tekmovalo vseh 12 učencev v 1. krogu, najboljši štirje pa so se pomerili še v finalu. Najuspešnejši je bil učenec Izak Podlesek, ki je v finalu s kocko 3x3x3 dosegel povprečje 40,15 s. Izjemno napet finale je na drugem mestu končal učenec Hussein Bajilan s povprečjem 40,52 s, tretje mesto pa je zasedel Timotej Podgornik s povprečjem 44,90 s.
Najboljši posamični čas (gledano tako 1. krog kot finale) je dosegel Izak Podlesek s časom 31,84 s.

Najboljši tekmovalci v disciplini 3x3x3

Vsem tekmovalcem, ne glede na njihovo uvrstitev, čestitamo za pogum, sodelovanje in morebitne dosežene osebne rekorde.

Za pomoč pri organizaciji se zahvaljujemo članom Rubik kluba Slovenija. Pravijo, da so ob druženju z nami uživali. Verjamemo, da so uživali tudi tekmovalci in njihovi navijači.

Veselimo se že naslednjih srečanj v obliki delavnic, tekmovanj ali neformalnih srečanj.

Zapisal: Boštjan Strnad

Dostopnost