PROJEKT KO-DI-RAM

Povezava do glavne strani projekta na naši šoli je dostopna na povezavi: KO-DI-RAM

V tem tednu pred počitnicami pa smo z učenci spoznali mikrokrmilnik Arduino ter nekatere osnove vezij in elektrotehnike. Učencem smo predstavili spletno mesto TinkerCad, kjer lahko ustvarjajo različne vsebine kot je 3D modeliranje, vezja ter programiranje ustvarjenih vezij in modelov. Najprej smo spoznali elemente s katerimi smo ustvarjali in sicer smo videli LED lučke, baterije, upor in mikrokrmilnik. Naučili smo se povezati preprost električni krog.

Skozi uporabne življenjske naloge smo se naučili sestavljena vezja tudi sprogramirati. Naše lučke so utripale ter se postopoma prižigale in ugašale. Sprogramirali smo Mariborsko policijsko luč, ki je utripala v vijolični in rumeni barvi, semafor in tudi mavrico.

Nekaj utrinkov:

Učenka 8. razreda Manja Maučec je o projektu, ki smo ga do sedaj izvedli zapisala sledeče: 

Projekt kodiram mi je zelo všeč, saj se učimo o lastnostih računalnika in kako ga uporabljati. Najbolj mi je bil pri tem projektu všeč fleksibilen urnik (lahko smo si sami izbrali kateri dan v tednu bi želeli obiskovati ta projekt). Osebno sem si izbrala petek in najprej sem mislila, da bodo moji petki uničeni (zgolj zato, ker bi morala ostati v šoli do 17.15). ampak zgodilo se je ravno nasprotno. Vsak petek pridem domov vesela, nasmejana in polna energije in vsak petek komaj čakam, da pridem domov in staršem povem, kako smo se zabavali na projektu kodiram. Vsakič, ko imamo ta projekt je v učilnici polno dobre volje, saj se zabavamo in učimo oboje hkrati. Težko (včasih zelo zakomplicirano) snov spoznamo malo po malo na poučen, a vseeno zabaven način. Če se bo ta projekt izvajal tudi naslednje leto, se ga bom definitivno udeležila (če ga ne bo, bom žalostna). Želim, da bi se več otrok udeležilo tega projekta in spoznalo osnove programiranja, saj bo to kateremu otroku lahko zelo pomagalo kasneje v življenju.

Dostopnost