Rudolf Maister v prostorih naše šole (januar 2024)

Naša šola je letos odprla vrata mogočni osebnosti Rudolfa Maistra, ki je leta 1918 obranil naše meje: ustanovil slovensko vojsko, razorožil nemško varnostno stražo in k Sloveniji – skupaj s soborci – priključil večji del naše Štajerske.

V novembru, ko smo obeležili dan Rudolfa Maistra, smo pri predmetu Šolsko novinarstvo pripravili radijsko oddajo in prispevek za šolsko glasilo ter se tako sprehodili po življenjski in vojaški poti velikega generala.

V januarju pa smo gostili Domovinsko društvo generala Rudolfa Maistra, ki je za učence naše šole pripravilo tako razstavo kot tudi predavanje. Tako smo se v petek, 19. januarja, v telovadnici zbrali osmo- in devetošolci ter prisluhnili njihovim članom. Uvodoma nas je nagovorila predsednica društva gospa Lučka Lazarev Šerbec in nato besedo prepustila zgodovinarju Alešu Arihu, ki je na zanimiv način opisal življenje, delo in pomen vojaškega stratega.

Rudolf Maister pa ni bil le general in borec za severno mejo, temveč tudi kulturnik: velik ljubitelj in poznavalec knjig ter avtor kar dveh pesniških zbirk. Tako je društvo predstavitev obogatilo tudi z doživeto interpretacijo Maistrove pesmi, ki nas je popeljala v težke vojne čase. Osmošolke so tako pokomentirale: »Zdelo se nam je zanimivo in res natančno predstavljeno, zato smo izvedele veliko novih informacij o generalu, prijazni gostje pa so tudi spoštljivo in potrpežljivo odgovorili na vsa naša vprašanja.«

 

Julia Koziker, 8. b
Mentorica Barbara Mastnak

Dostopnost