ŠOLA V NARAVI, 7. RAZREDI, dom Emavs, Zgornje Gorje – ČETRTEK

DEŽELA KRANJSKA NIMA LEPŠEGA KRAJA, KO JE Z OKOLŠNO TA, PODOBA RAJA

(France Prešeren)

 

Šola v naravi se počasi bliža koncu. Kot se za zaključek spodobi, smo si privoščili pohod do Blejskega jezera. Po zajtrku smo si pripravili nahrbtnike in že nas je čakala vodička s slušalkami.  Na pohodu smo izvedeli veliko zanimivega o njegovem nastanku ter značilnostih »Gorenjcev«. Za njihove hiše sta značilna gang (balkon) in portal na vratih in oknih. Portal je zgrajen iz zelenega kamna, t. i. peračiškega tufa. Domovi s portali so nekoč imeli bogate hiše. Tudi dom Emavs ga ima, tako da smo kar ponosni. Izvedeli smo, da je bil dom tudi bivališče romarjev, kar potrjujejo razne božje poslikave.

Odpravili smo se k Poglejski cerkvi, ki je v bistvu jama. V preteklosti so v jami izvajali maše, zato jo imenujejo cerkev. Sedaj je tam plezalna stena. V zimskem času postavijo v jamo velike adventne sveče, hkrati pa je tudi prireditvena dvorana za razne koncerte. Pot nas je nato vodila mimo kozolcev ter malih gorenjskih vasic, prispeli smo do lipovega drevoreda, ki so ga posadili ob otvoritvi železniške proge (Bled–Nova Gorica). Sledil je spust in že smo se znašli ob Blejskem jezeru. Končno smo se lahko posladkali s kepico sladoleda, največji užitek. Ob pogledu na kopalce na plaži nas je tudi zamikalo, da bi se osvežili v jezeru. Žal nismo imeli veliko časa, saj se nam je mudilo na kosilo in tekmovanje iz logike.

Po počitku smo se odpravili na igrišče, kjer sta potekala napeti finale tekmovanja v nogometu med ekipama »Smrkci »in »Zelena paprika« in finale v tekmovanju iz odbojke med »Sončnicami« in »Queensicami«. Čakal nas je še finale »eksatlona«, najbolj pestro je bilo reševanje sudoka. Za popoln zaključek dneva nas je pričakal še taborni ogenj ob polni luni. Bilo je nepozabno …

Pripravila: Katja Ajd

Dostopnost