ŠOLA V NARAVI, 7. RAZREDI, dom Emavs, Zgornje Gorje – SREDA

Danes smo se sedmošolci zbudili nekoliko kasneje, saj je bil včeraj za nami aktivni športni dan v Soteski Vintgar. Kot se za začetek dneva spodobi, smo se okrepčali z zajtrkom. Ob 9.15 smo se odpravili na pohod do Pokljuške soteske. Na poti do tja, smo tako kot prejšnji dan, srečali veliko domačih živali: ovce, koze, konje in krave. Ugotovili smo, da Pokljuška soteska ni tako vodnata kot je bila Soteska Vintgar, a se v spodnjem delu pojavi potok Ribščica (pritok Radovne), ki je ob zadnji ledeni dobi odvajal vodo iz Pokljuškega ledenika in izklesal apnenčaste kamnine do 50 m globoko. Čeprav smo glede na dolžino poti, včeraj opravili daljšo pot, smo se danes morali pomeriti še v »plezalnih sposobnostih«. Pot je bila zaradi strmega pobočja in številnih skal primerna še za plezanje. Na poti smo izvedeli nekaj geografskih in zgodovinskih znamenitosti te soteske. Med drugim tudi to, da se je v Pokljuški luknji, v kateri naj bi se med svojim begom v Nemčijo skrival Primož Trubar. Zaradi obilnega dežja in plazov v mesecu avgustu vse poti niso bile prehodne. Do Pokljuške luknje nam zato  ni uspelo priti. To je skalna votlina z dvema vhodoma in tremi naravnimi okni, skozi luknjo vodi pot naprej na Staro Pokljuko ter Stranske soteske, ki jo ob deževnih obdobjih napolnjuje 22 m visok slap.

Imeli smo veliko srečo, saj smo v Pokljuški soteski srečali pravega pastirja s čredo ovac, ki je skupaj s kraškimi ovčarji gnal svojo čredo na pašnik.

Tekom dneva so sledile priprave na večer, ko smo se merili v svojih talentih. Večer talentov smo poimenovali: Pokaži kaj znaš. Učenci so sprva tarnali, da nimajo nobenega talenta, a se je na koncu izkazalo, da premorejo mnoge talente: od petja, trikov s kartami, spretnega računanja, trikov z žogo do »stand up« komedije. Še pred tem pa smo se pomerili v športnih igrah: »Exatlon«. Prva igra je zahtevala hitrost, dobro koordinacijo in miselno pripravljenost. Učenci so se precej izkazali in pokazali pravi borbeni duh. Na željo učencev smo se v igri pomerile tudi učiteljice in ugotovile, da je igra precej zabavna, še zdaleč pa ne lahka.

Tako se je počasi naš dan prevesil v večer in sledilo je okrepčilo  ̶  večerja. Po večerji smo se lotili izziva, ki ga je bilo potrebno dokončati. Za nas ga je pripravila svetovalna delavka Marija Mitrović, kjer je bilo potrebno zapisati misel z vsaj petimi besedami v različnih jezikih in sicer v toliko jezikih kot je učencev v posameznem razredu. Kot vsak večer, je bilo potrebno zapisati dnevnik današnjega dne. Za dodatne točke pri urejenosti sob, so nekateri učenci reševali matematične naloge iz učne snovi, ki jo trenutno obravnavamo pri urah matematike.

Utrujeni od poti in vsega kar smo doživeli danes, smo se odpravili v postelje ter vznemirjeno pričakovali naslednji dan.

Pripravila: Simona Zamuda

Dostopnost