Teden slovenske hrane in Tradicionalni slovenski zajtrk (11. 11. do 17. 11. 2024)

Teden slovenske hrane obeležujemo letos prvič in poteka od 11. do 17. novembra 2024. Osrednji dogodek tedna slovenske hrane je Tradicionalni slovenski zajtrk, v katerega so vključeni slovenski vrtci in osnovne šole. Letos bo Tradicionalni slovenski zajtrk potekal v petek 15. novembra 2024. Po že ustaljenih načelih ga pripravlja Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano skupaj z vzgojno-izobraževalnimi zavodi, z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvom za zdravje, Ministrstvom za kulturo in številnimi drugimi partnerji.

Namen tega dne je izboljšati zavedanje učencev o pomenu lokalne oskrbe, domače pridelave in predelave ter otrokom približati pomen kmetijstva in kmetov ter čebelarstva in čebelarjev. Namen dneva je tudi izobraziti ter ozaveščati učence o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad, o pomenu zdravega načina življenja, o pravilnem ravnanju z odpadki, ki nastajajo pri vsakodnevnih dejavnostih in racionalnem ravnanju z embalažo.

Letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk bo že štirinajsti po vrsti in bo potekal pod sloganom »Tradicionalni slovenski zajtrk – moj naj zajtrk!«. Zajtrk sestavljajo kruh, maslo, med, mleko in jabolko ali drugo sadje slovenskega porekla. Prepoznavanje v Sloveniji pridelanih in predelanih kakovostnih proizvodov omogočajo sheme kakovosti Ekološka pridelava, Izbrana kakovost – Slovenija in Integrirana pridelava, s katero se ponašajo kmetijski pridelki oziroma živila, ki so bila pridelana na ekološki način ali s posebnimi lastnostmi, kot so sestava, okolju prijazno pridelava, kakovost surovin, dobrobit živali, način krmljenja, dolžina transportnih poti, predelava, hitrost predelave surovin.

Na ta dan bomo na šoli posebno pozornost namenili nakupu kakovostnih, lokalno pridelanih živil slovenskega izvora iz shem kakovosti. Ob zajtrku se bodo učenci pogovarjali o prednostih lokalno pridelane hrane ter pomenu zajtrka. Spoznali se bodo tudi z izvorom živil, ki sestavljajo zajtrk na naši šoli.

Več o Tradicionalnem slovenskem zajtrku si lahko preberete tukaj.

Pripravila: Tamara Žunko, org. šolske prehrane

Dostopnost