DEBATNI KLUB

 

AKTIVNOSTI DEBATNEGA KLUBA na DEBATNIH TURNIRJIH 2022/2023

Članice in člani Debatnega kluba so sodelovali na štirih debatnih turnirjih.

 • Oktobra je ekipa Pelikani (Zala Kostanjevec in Jovana Perić) debatirala na debatno trditev Ta zbor verjame, da je pravica politikov do zasebnosti bolj pomembna od pravice javnosti do informiranosti. Debatni turnir je potekal v Celju na OŠ Venclja Perka. Dekleti sta osvojili drugo ekipno mesto med debaterji začetniki. Impromptu debata se je glasila Gore so boljša počitniška destinacija kot morje. Debaterka Medine Arifi se je udeležila debaterskih delavnic, ki potekajo na prvem turnirju.

 

 • Debatna trditev Športniki so boljši vzorniki kot znanstveniki je burila kri naših debaterjev v komenski osnovni šoli v novembru. Impromptu debatna trditev se je glasila Učenci in učenke bi morali ocenjevati svoje učiteljice in učitelje.Turnirja so se udeležile štiri ekipe Wise Muses (Julija Bevc, Ajda Cizl in Katarina Korpič), Debate Birds (Irina Nežić in Milena Dubiv), Pelikani (Jovana Perić, Hannan Džabiri in Zala Kostanjevec) ter ekipa Vesele Pikapolonice (Julija Cizl, Filip Nežić in Medine Arifi). Dekleta iz skupina Wise Muses so zasedla tretje ekipno mesto s tremi zmagami med tridesetimi ekipami. Njihova govorka Katarina Korpič je dobila priznanje za tretjo najboljšo govornico in Julija Cizl za deveto najboljšo govorko med 86 debaterji. Ekipa Pelikani si je prislužila deveto mesto, medtem ko so Debate Birds zasedle petnajsto mesto. Vesele Pikpolonice so tokrat debatirale prvič.

 

 • V januarju smo tekmovali v Pesnici na debatno trditev Volilno pravico za lokalne volitve bi morali znižati na 16 let. Impromptu debatna trditev se je glasila Otroci, mlajši od 14 let, ne bi smeli uporabljati družbenih omrežij.Turnirja sta se udeležili dve debatni ekipi Pelikani (Hannan Džabiri in Zala Kostanjevec) in Debate Birds (Milena Dubiv, Filip Nežić in Irina Nežić). Tekmovalo je štirindvajset ekip. Pelikani so zasedli petnajsto mesto, medtem ko so Debate Birds osvojili devetnajsto mesto.

 

 • Z debatno trditvijo Slovenija bi morala dati prednost posodobitvi železnic in ne cestam smo se ubadali na marčevskem turnirju v Celju, ki sta se ga udeležili ekipi Pelikani (Jovana Perić, Hannan Džabiri in Zala Kostanjevec)  in Debate Birds. Jovana Perić si je priborila deveto mesto med najboljšimi govorci začetniki. Vsaka šola bi morala imeti vrtove in sadovnjake je bila pereča tema impromptu debate.

Iskrene čestitke vsem debaterjem.

Mentorica Marjetka Bunford Selinšek

 

MEDNARODNI OSNOVNOŠOLSKI DEBATNI TURNIR (International Middle Schools Tournament Slovenia 2022) – 23. 4. 2022

Aprilski debatni turnir je namenjen mednarodnemu sodelovanju, zato tekmovanje poteka v angleščini. Letos so poleg Slovenije sodelovale še Srbija, Slovaška, Hrvaška in Indija. Na IMSTS je sodelovalo 17 ekip oziroma približno 51 govorcev.

V prvem in drugem krogu so govorci debatirali na debatno trditev »This House believes that Space Tourism brings more Harm than Benefits«. Tema impromptu debatne trditve se je glasila »This House would rather live in the Countryside than in the City«.

Našo šolo je v vseh treh krogih zastopala ekipa WISE MUSES, ki je sestavljena iz treh govork. Julija Bevc iz 8. A je prevzela vlogo prve govornice, Hannan Džabiri iz 7. B  je bila druga govorka v ekipi. Ajda Cizl iz 8. A je pripravljala zaključne govore kot tretja govorka. Učiteljica Petra Janežič se nam je pridružila kot opazovalka. Dekleta so si v treh debatnih krogih priborila eno zmago. Iskrene čestitke vse trem govorkam.

 

MARČEVSKI DEBATNI TURNIR – 26. 3. 2022

Tokrat smo se skupaj z debatnimi ekipami iz limbuške in pesniške osnovne šole  z avtobusom peljali v Domžale na OŠ Venclja Perka, veseli, da se lahko družimo po dolgem virtualnem posedanju za ekranom.  38 ekip (114govorcev) se je udeležilo marčevskega debatnega turnirja.

Dve ekipi, Modre muze (Julija Bevc, Hannan Džabiri & Ajda Cizl) in Debate Birds (Zala Kostanjevec, Sofija Živković in Irina Nežić), sta zastopali našo šolo v treh debatnih krogih na debatni temi Vesoljski turizem prinese več škode kot koristi ter Bralna značka v OŠ bi morala biti obvezna za vse učence.

Dekleta iz ekipe Modre Muze so si izborila dve zmagi. V prvem krogu so premagale ekipo Micke. V tretjem, impromptu krogu so porazile ekipo Joe Mama. Uvrstile so se na 11 ekipno mesto.

Dekleta iz ekipe Debate Birds so osvojile zmago v prvem krogu, ko so ugnale ekipo Joe Mama. Iskrene čestitke našim debaterkam!

Na debatni turnir nas je pospremila naša nova kolegica Petra Janežič.

 

FEBRUARSKA DEBATNA ŠOLA – 19. 2. 2022

Spletno srečanje se je pričelo s predavanjem o klimatskih spremembah, ki ga je vodil Matija Pušnik.

Po končanem predavanju je Ivan Koruza predstavil osnovnošolsko in srednješolsko debatno trditev.

Priprave na debatno trditev so potekale v posebnih sobah. Dekleta, iz naših skupin Modre muze (bivši Leteči tjulnji oziroma Čmorlji – dekleta so končno našla pravo ime za ekipo)  in Debate Birds, so bila v sobi OŠ PROP, ki jo je vodila Nika Gradišnik. Debaterje je usmerjala s kopico vprašanj ter jim pomagala razmišljati o pomembnosti teme, spremembah, čemu spremembe služijo in kako doseči spremembe.

Po kratkem odmoru so imele debatne ekipe 45 minut za pripravo govorov. Debata se je pričela ob 12.10. Čeprav je srečanje potekalo na daljavo, smo se debaterke in mentorica sestale v šoli in se skupaj pripravljale na debato trditev.

JANUARSKI TURNIR – 22. 1. 2022

Na januarskem debatnem turnirju je sodelovalo 18 ekip oziroma približno 54 govorcev. V prvem in drugem krogu so govorci debatirali na debatno trditev »Ta zbor obžaluje priljubljenost popularne kulture (filmi, serije, glasba,…) v angleškem jeziku«. Tema impromptu debatne trditve se je glasila »Najboljši vzorniki za mlade so športnice in športniki«.

Našo šolo je zastopala ekipa Leteči tjulnji, ki je sestavljena iz treh govorcev. Julija Bevc iz 8. A je prevzela vlogo prve govornice. Julija se je letos pridružila debati prvič in ima status govornice začetnice. Izak Podlesek iz 7. A  je prav tako govorec začetnik, ki je tokrat opravil vlogo drugega govorca v ekipi. Katarina Korpič iz 8. A je pripravila zaključni, tretji govor kot izkušena govornica, ki debatira že tretje leto.

Med pripravami debaterjev na impromptu debatno trditev imajo mentorji čas za pogovor o novostih in nadaljnjem delu na mentorskem sestanku. Tokrat se pripravlja poživitveno februarsko srečanje, na katerem bodo lahko sodelovali tako osnovnošolci kot srednješolci. Debaterji bodo lahko prisluhnili predavanju o debati, se udeležili delavnic, kjer se bodo učili argumentacije oziroma negacije, in povsem na koncu se bodo lahko preizkusili še v debatiranju.

DELO DEBATNEGA KLUBA V OBDOBJU BREZ TURNIRJEV

Člani debatnega kluba so zmeraj aktivni. V obdobjih med turnirji sodelujemo z debatnimi klubi po Sloveniji. V mesecu novembru smo se pripravljali na sodelovanje z OŠ Pesnica in njihovo kordinatorico Erasmus projekta »Acquaintance/Knowledge of our rich Europian Cultural Heritage in means of promoting social inclusion«  Leo Bačnik.

Cilji srečanja:

 • Ekipno debatiranje po debatnem formatu Karla Popperja
 • Diseminacija Erasmus+KA2 projekta CRIMSON through debate to become global citizens, ki poteka na OŠ Franceta Prešerna Maribor
 • Sodelovanje med dvema slovenskima šolama z različnima Erasmus projektoma
 • Mednarodno sodelovanje učiteljev

OKTOBRSKI TURNIR – 9. 10. 2021

Ekipi Čmorlji in Debate Birds sta se udeležili oktobrskega debatnega turnirja, kjer sta debatirali na debatno trditev Ta zbor obžaluje vpliv influencerjev. Ekipo Čmorlji sestavljajo Julija Bevc, Ajda Cizl in Katarina Korpič iz 8. A razreda. Irina Nežič, Sofija Živković in Stasja Vasiljević iz 7. A tvorijo ekipo Debate Birds.
Zavod ZIP (Za in proti) je organiziral delavnice za debaterje začetnike, ki so se jih udeležili Izak Podlesek, Elena Đukić in Hannan Džabiri.

Mentorica debatnega kluba Marjetka Bunford Selinšek

INTERNATIONAL KAREL POPPER DEBATE TOURNAMENT

Devet zagnanih debaterjev naše šole je soboto, 10. 4. 2021, posvetilo sodelovanju na mednarodnem Karel Popper turnirju, ki je potekalo v angleškem jeziku.

26 ekip, kar pomeni 78 govornikov, iz Nemčije, Srbije, Qatarja, Dubaja, Hrvaške in Slovenije je sodelovalo na turnirju.

Našo šolo so zastopale tri ekipe:

 • ekipa DEBATNI TRIGLAF : Jakob Benkovič, Katarina Korpič in Mitja Korošec,
 • ekipa THE FIRST LADIES: Maša Hauptman, Eva Grbič in Hannan Džabiri (vse tri govorke so začetnice),
 • ekipa THE DEBATE BIRDS: Irina Nežić, Sofija Živković in Stasja Vasiljević (vse tri govorke so začetnice).

Konkurenca je bila močna in prva tri priznanja so odšla v Qatar in Nemčijo.

Vsa čast našim ekipam za pogum in voljo. Ekipa DEBATNI TRIGLAF je osvojila 6. ekipno mesto. THE FIRST LADIES so pristale na 11. ekipnem mestu, kljub temu da sta Maša in Hanna prvič v tem letu sodelovali na turnirju in sta govorki začetnici. THE DEBATE BIRDS so naš zagnani debatni podmladek, ki je užival v debatiranju v angleškem jeziku.

Debata je potekala v treh krogih:

 1. in 2. krog – This house would add E-sports to the Olympic games
 2. krog – Impromptu: We support the strict use of uniforms in all schools

Iskrene čestitke vsem debaterkam in debaterjem.

Mentorica Marjetka Bunford Selinšek

Certifikati: Irina Nežić – Certificate, Eva Grbič – Certificate, Mitja Korošec – Certificate, Stasja Vasiljević – Certificate, Jakob Benkovič – Certificate, Katarina Korpič – Certificate, Maša Hauptman – Certificate, Hannan Džabiri – Certificate, Sofija Živković – Certificate

 1. OŠ DEBATNI TURNIR na državni ravni – 27. 3. 2021 – online, organizator ZIP

Bravo DEBATNI TRIGLAF – To je srebro! 

5. ekipno mesto na 6. OŠ državnem debatnem turnirju!

Sončno debatno soboto, 27. 3. 2021, je še dodatno osvetlila ekipa DEBATNI TRIGLAF (Jakob Benkovič, Eva Grbič in Mitja Korošec), ki je tokrat požela 3 srebrna in eno zlato priznanje.  Na državnem debatnem turnirju je sodelovalo je 29 ekip – torej okoli 87 debaterjev.

Priznanja, dosežena na državnem debatnem turnirju, zmagovalcem prinesejo točke za Zoisovo štipendijo.

Med desetimi najboljšimi govorci je Mitja Korošec dosegel zlato priznanje oziroma 1. mesto za najboljšega govorca.

Jakob Benkovič in Eva Grbič sta dobila srebrni priznanji in naslov 7. najboljšega govorca oziroma govorke

Debatni Triglaf je dosegel 5. ekipno mesto na državnem turnirju in si priboril srebrno priznanje.

Debata je potekala v treh krogih.

 1. in 2. krog – E-sporti (tekmovanja v igranju video iger) bi morali biti vključeni v olimpjske igre
 2. krog – Impromptu: Otroške pravljice ne bi smele imeti samo srečnih koncev

Tukaj lahko vidite ekipo Debatni Triglaf v akciji.

BRAVO!
Iskrene čestitke vsem trem debaterjem! Hvala ZIPu za odlično organizacijo.

Mentorica Marjetka Bunford Selinšek

PRIZNANJA: Eva Grbič, Mitja Korošec, Jakob Benkovič, Ekipno priznanje

 1. OŠ DEBATNI TURNIR na nacionalni ravni – 20. 2. 2021 – online, organizator ZIP

Bravo DEBATNI TRIGLAF! 

3. ekipno mesto na 5. OŠ debatnem turnirju!

Prav lepo se je zaključila naša peta debatna sobota, 20. 2. 2021, saj je ekipa DEBATNI TRIGLAF (Jakob Benkovič, Katarina Korpič in Mitja Korošec) tokrat dosegla 2 zmagi ter si s tem prislužila naslov tretje najboljše ekipe na turnirju. Sodelovalo je 20 ekip, tokrat torej okoli 58 debaterjev.

Jakob Benkovič je dobil naslov 2. najboljšega govorca (mesto je delil s še enim debaterjem). 

Mitja Korošec je usvojil mesto 9. najboljšega govorca in Katarina Korpič naslov 10. najboljše govorke.

Debata je potekala v treh krogih. Vse debate so bile na impromptu trditve:

 1. krog – Tik Tok bi morali ukiniti.
 2. krog – Nošenje živalskega krzna bi morali prepovedati.
 3. krog – Laganje prijateljem nikoli ni opravičljivo.

Tukaj lahko vidite ekipo Debatni Triglaf v akciji v drugem krogu skupaj z nasprotniki (Vsaj predzadnji) in sodnikom Filipom Pavškom.

Priznanja: 2.MESTO (BENKOVIČ), 10. MESTO (KORPIČ), 9.MESTO (KOROŠEC) in 3.MESTO EKIPNO OŠ FRANCETA PREŠERNA MARIBOR.

BRAVO!
Iskrene čestitke vsem trem debaterjem! Hvala ZIPu za odlično organizacijo.

Mentorica Marjetka Bunford Selinšek

4.  OŠ DEBATNI TURNIR na nacionalni ravni – 21. 1. 2021 – online

Bravo DEBATNI TRIGLAF!  

♪♫ Hip, hip hurray!

2. ekipno mesto!

V soboto, 21. 1. 2020, so se debaterji naše šole udeležili 4. online debatnega turnirja osnovnih šol na nacionalni ravni. Sodelovalo je 24 ekip, tokrat torej 71 debaterjev.

Ekipa DEBATNI TRIGLAF (Jakob Benkovič, Katarina Korpič in Mitja Korošec) je tudi tokrat dosegla 3 zmage ter si s tem prislužila naslov druge najboljše ekipe na turnirju.

Tokratni rezultati so prav zanimivi. Konkurenca je bila močna. Debaterji so si nekatera mesta celo delili.

Med 71 debaterji je Mitja Korošec dobil naslov 4. najboljšega govorca (mesto je delil s petimi drugimi debaterji). Jakob Benkovič je dobil naslov 10. najboljšega govorca (mesto je delil še z dvema debaterjema). Katarina Korpič se vstrajno prebija proti vrhu. Tokrat je dosegla 13. mesto med vsemi 71 (včasih ima kakšna ekipa samo dva govorca) govorci. Tudi ona svoje mesto deli s šestimi debaterji.

Debata je potekala v treh krogih. V zadnjem krogu debaterji debatirajo na impromptu trditev:

 1. krog – Prepovedati bi morali oglaševanje namenjeno otrokom.
 2. krog – Prepovedati bi morali oglaševanje namenjeno otrokom.
 3. Krog – Vsak osnovnošolec/ka bi moral/a trenirati vsaj en šport.

BRAVO!
Iskrene čestitke vsem trem debaterjem!

Mentorica Marjetka Bunford Selinšek

DELAVNICA Z GOSPODOM MIHO ANDRIČEM

Gospoda Miho Andriča, direktorja zavoda ZIP (Zavoda za kulturo dialoga), smo v petek, 15. 1. 2021, povabili, da učence Debatnega kluba vodi skozi pomembne korake argumentacije.

V delavnici so sodelovali člani šolske debatne ekipe Dbatni Triglaf (Jakob Benkovič, Katarina Korpič in Mitja Korošec) ter Hannan Džabiri. 

Dragi gospod Miha Andrič, najlepša hvala vse dragocene nasvete!

3. OŠ DEBATNI TURNIR na nacionalni ravni – 12. 12. 2020 – online

Iskrene čestitke MITJI KOROŠCU in  DEBATNEMU TRIGLAVU!  

♪♫ Hip, hip hurray!

Drugi med 32 ekipami! Bravo!

V soboto, 12. 12. 2020, smo ob 18.30 zaključili 3. debatni turnir osnovnih šol na nacionalni ravni preko ZOOM videokonference. Sodelovalo je 32 ekip, torej  96 debaterjev.

Ekipa DEBATNI TRIGLAF (Jakob Benkovič, Katarina Korpič in Mitja Korošec) je tudi tokrat dosegla 3 zmage ter si s tem prislužila naslov druge najboljše ekipe na turnirju.

Med 96 debaterji je Mitja Korošec tokrat dobil naslov 1. najboljšega govorca

Turnir v mesecu decembru je zmeraj IMPROMPTU turnir, kar pomeni, da debaterji prvič slišijo debatne teme na turnirju.  

Debata je potekala v treh krogih s tremi debatnimi impromptu trditvami:

 1. krog – Staršem bi morali prepovedati, da otrokom lažejo o obstoju Božička in drugih dobrih mož.
 2. krog – Posebni status v OŠ (status športnika ali umetnika) povzroči več škode kot koristi.
 3. Krog: Prepovedati bi morali filme, serije in računalniške igre z nasilno vsebino.

BRAVO!
Iskrene čestitke vsem trem debaterjem!

Mentorica Marjetka Bunford Selinšek

 1. OŠ DEBATNI TURNIR na nacionalni ravni – 14. 11. 2020 – online

Bravo DEBATNI TRIGLAF!  ♪♫ Hip, hip hurray!

Zakon ste! Prvi med 20 ekipami! To!

V soboto, 14. 11. 2020, so se debaterji slovenskih osnovnih šol ponovno družili in debatirali na daljavo od 10 ure zjutraj in vse do 18.00 zvečer, saj je potekal 2. OŠ debatni turnir na nacionalni ravni preko ZOOM videokonference. Sodelovalo je 20 ekip, torej približno 60 debaterjev.

V prvi in drugem krogu debatnega turnirja so debaterji zagovarjali debatno trditev » Država bi morala omejiti individualno porabo energije na posameznika« oziroma so ji nasprotovali.

V tretjem krogu, so imeli eno uro časa, da so pripravili argumente za in proti na »impromptu« debatno trditev: »Spletno šolanje povzroča več škode kot koristi«.

Našo šola je zastopala ekipa DEBATNI TRIGLAF (Jakob Benkovič, Katarina Korpič in Mitja Korošec), ki je tokrat dosegla 3 zmage ter si s tem prislužila naslov prve in najboljše ekipe na turnirju.

Poleg najboljših treh ekip, ZIP-Zavod za kulturo dialoga vedno razglasi 10 najboljših govorcev.

Mitja Korošec je tokrat dobil naslov 3. najboljšega govorca, medtem ko je Jakob Benkovič požel nagrado 4. najboljšega govorca.

Katrina Korpič je bila prav tako uspešna, saj je dosegla 12. mesto med šestdesetimi govorci.

BRAVO!
Iskrene čestitke vsem trem debaterjem

Mentorica: Marjetka Bunford Selinšek

SODELOVANJE Z ZIP-om, ZAVODOM ZA KULTURO DIALOGA

V petek, 6. novembra 2020, smo k uri Debatnega kluba povabili gospoda Miho Andriča, direktorja Zavoda za kulturo dialoga , Za in proti.

Gospod Miha Andrič je kratko, poučno in zelo zanimivo popeljal prisotne skozi teorijo ARGUMENTACIJE in jim omogočil aktivno sodelovanje v obliki delavnice.

Dragi gospod Miha Andrič, najlepša hvala za vse dragocene nasvete!

 1. OŠ DEBATNI TURNIR na nacionalni ravni – 10. 10. 2020 – online

V soboto, 10. 10. 2020, smo z ekipo DEBATNI TRIGLAF sodelovali na prvem debatnem turnirju na nacionalni ravni. Turnir je potekal preko ZOOM platforme. Pričel se je ob 10.00 zjutraj in končal ob 17.50.

Ekipa DEBATNI TRIGLAF (Jakob Benkovič, Katarina Korpič in Mitja Korošec) je debatirala na temo »Ljudem, ki uporabljajo in širijo sovražni govor na družbenih omrežjih, bi morali ukiniti uporabniške profile na teh omrežjih« v dveh krogih; najprej so nastopili v vlogi zagovornikov debatne trditve in nato še v negaciji.

V tretjem krogu je potekala »impromtu« debata z naslovom Prepovedati bi morali nasilne športe.

BRAVO!
Iskrene čestitke vsem.


Oglejte si spodnje prispevke…

4. OŠ DEBATNI TURNIR na nacionalni ravni v Trbovljah (18. 1. 2020)

3. OŠ DEBATNI TURNIR na nacionalni ravni v Mariboru (14. 12. 2019)

1. OŠ DEBATNI TURNIR na nacionalni ravni (12. 10. 2019)

Dostopnost