Izbirni predmet – Sodobna priprava hrane: Pekovska in slaščičarska delavnica v IC Piramida (16. 5. in 18. 5. 2023)

V torek, 16.5. (2. skupina – 7.a, 7.d, 8.a, 8.c in 8.d) in četrtek, 18.5. (3. skupina – 7.b) smo se z učenci izbirnega predmeta najprej udeležili pekovske delavnice.
Učenci so pomagali že vnaprej pripravljeno testo s posebnim strojem razdeliti na enako velike kose, ki so jih s pomočjo posebnega stroja najprej zvaljali v svaljke in se nato smo se preizkusili v oblikovanju pletenic in venčkov, ki smo jih premazali z vodo in potresli z makom ali sezamom. Iz druge kepe testa pa so pod našimi rokami nastale preste. Medtem, ko smo bili v slaščičarski delavnici, so naši izdelki vzhajali in se tudi že spekli. Še tople smo morali poskusiti…vse, kar smo izdelali, je bilo mehko, okusno in hrustljavo.

V slaščičarski delavnici smo se igrali s čokolado. Učiteljica je najprej učencem razložila, kako in iz katerih surovin nastane čokolada.
Učenci so najprej dobili lončke, v katerih je že bila natehtana zmes kakavovega prahu, mleka in sladkorja v prahu, ki ji je učiteljica dodala samo še stopljeno kakavovo maslo. Učenci so morali maso previdno premešati in zliti na peki papir, kjer so že bile pripravljene lesene palčke za čokoladne lizike.
Nato je pokazala, kako se temperira čokolada. Bistvo temperiranja je v tem, da s tem postopkom izboljšamo: strukturo, obstojnost, lomljivost ter preprečimo izločanje maščobe na površini čokolade. Čokolado lahko temperiramo v vodni kopeli ali v mikrovalovni pečici.
Pri nepravilni uporabi čokolade se nam le-ta lahko sesiri, nima leska, postane siva, je ne moremo izvleči iz modelčka.
Učencem je stemperirano čokolado zlila v veliko dresirno vrečko, s pomočjo katere so učenci naredili še lizike iz mlečne čokolade.
Na obe liziki so posuli različne posipe – liofilizirane maline in jagode, nasekljane lešnike, pisane mrvice, karamelne kockice in tako pripravljene lizike smo spet postavili na hladno, da so se strdile. Nastale so prave male umetnije, ki se jim nismo mogli dolgo upirati.

Vsi učitelji praktičnega pouka v IC Piramida so z veliko mero potrpežljivosti in spretnosti z veseljem izvedli vse 4 delavnice.
Izvedbo vseh delavnic je omogočil Šolski sklad OŠ Franceta Prešerna Maribor.

Zapisala: Simona Hartman, učiteljica IP SPH

Dostopnost