Mednarodni dan strpnosti: Dan za strpnost in prijateljstvo (16. november 2022)

V okviru projekta MEDNARODNI DAN STRPNOSTI – DAN ZA STRPNOST IN PRIJATELJSTVO so učenci OŠ Franceta Prešerna Maribor (od 1. do 5. razreda) pod okriljem Izobraževalnega centra Eksena ustvarjali in se pogovarjali na temo strpnosti in nestrpnosti. Izhodišče projekta je Unescova Deklaracija o načelih strpnosti in Mednarodni dan strpnosti (16. november), ki ga je na pobudo Unesca razglasila Organizacija Združenih narodov. Strpnost je v današnjem času še posebej pomembna tema. To ključno načelo je zapisano tudi v Beli knjigi o vzgoji in izobraževanju ter vključeno v učne programe za osnovne šole.
Multikulturnost predstavlja velik del življenja na naši šoli, zato je še toliko bolj pomembno spodbujanje sprejemanja, razumevanja in medsebojnega spoštovanja. Na teh temeljih lahko gradimo prijateljstvo in sodelovanje. Naši učenci se vsakodnevno srečujejo z različnimi kulturami in jeziki, zato je izjemnega pomena, da o tej temi govorimo ter jo razumemo.
Letošnja tema projekta je bila LEPA BESEDA LEPO MESTO NAJDE. V tednu od 14. do 18. novembra so mentorice v okviru pouka in drugih dejavnosti izvedle številne zanimive delavnice, kjer so učenci razmišljali o pomenu strpnosti ter izpostavili problematiko nestrpnosti. Pri pouku so učenci risali na temo strpnosti, ustvarjali zabavne stripe, izdelovali skrinjice lepih misli in čarobnih besed, prebirali zgodbe in iskali junake, ki strpnost poosebljajo. Še posebej inovativne so bile mentorice pri izbiri različnih tehnik in materialov. Vsak učenec je na svoj način lahko izrazil, kako razume prijateljstvo, prijaznost in pomen lepe besede.
Mentorice so na šolskem hodniku pripravile razstavo, ki je vsakemu izmed nas opomnik, da je biti strpen, prijazen in z lepo besedo nekomu polepšati dan, lahko prekrasno darilo našega vsakdana.

Koordinatorica projekta: Ksenija Oder Vajsman

Dostopnost