Okrogla miza – Varno na poti v šolo (11. 10. 2023)

V sredo, 11. oktobra 2023, smo se udeležili okrogle mize “Varno na poti v šolo”, ki je potekala v prostorih MO Maribor v dvorani generala Rudolfa Maistra.
Prisotne je pozdravil in nagovoril župan Aleksander Saša Arsenovič, ki je v uvodu poudaril pomen varnih šolskih poti.

V nadaljevanju so besedo dobili učenci osnovnih šol. Zelo nazorno so predstavili in podali predloge ureditev šolskih poti. Spregovorili so o razlogih, da se v šolo odpravijo peš, s kolesom ali javnim prevozom. Učenci, predstavniki osnovnih šol, so podali svoja razmišljanja in razmišljanja svojih vrstnikov o tem, kako varne se počutijo na poti v šolo. Opozorili so na pomanjkljivosti prometne ureditev v okolici šol ter podali zahteve za njihovo odpravo. Otroci naj bi v šolo prihajali po urejenih prometnih poteh, kar bi prepričalo tudi starše, da je njihov otrok varen, kadar se v šolo ali iz nje odpravi sam. V okolici šole pričakujejo urejene prehode za pešce in kolesarske poti. Predstavniki posameznih šol so še vedno izpostavili problem hitrosti in gneče ter podali pobudo za umiritev hitrosti in zmanjšanje gneče v okolici šole.

Našo šolo je zastopala učenka Julia Koziker iz 8. b razreda in povedala, da si naša šola oziroma učenci želijo postajo »Poljubi in odpelji«, v tujini poznano pod imenom Kiss & Ride.
Starši, ki so otroke primorani voziti v šolo, bi lahko varno odložili svoje otroke, ti pa bi nato pot do šole nadaljevali peš.
Poljubi in odpelji lahko zmanjšajo količino vozil v okolici šol in omogočijo učencem varnejši in bolj zdrav prihod v šolo in iz nje. Gneča vozil, ki se pred šolami dodatno poveča prav v jutranji konici, povzroča tudi onesnaženje zraka, ki ogroža zdravje otrok in odraslih.
Za postavitev postaj »Poljubi in odpelji« se izbere prostor, kjer je možno varno ustavljanje avtomobila in izstopanje otrok ter nadaljevanje poti do šole peš. Zamislili smo si tri predloge, ki smo ga predstavili, seveda kolikor je to v skladu z občinskim Odlokom o Ureditvenem načrtu.
Župan Aleksander Saša Arsenovič je pohvalil učence, ki so s skrbnostjo odraslih oseb proučili stanje na poti v šolo. Zahvalil se jim je za podane konkretne pobude in predloge. Zagotovil je, da bo Mo Maribor skupaj s strokovnimi službami skrbno pregledala in pretehtala vse pobude in predloge osnovnih šol in iskala rešitve za zagotavljanje varnosti otrok na šolski poti.

Mentorica prometnega krožka Dijana Gradišnik

Dostopnost