UNESCO nacionalni projekt »Naša japka«

Jabolko rdeče, hej!

Kje si zraslo mi povej?

»Tam, na jablani košati,

me je božal sonček zlati.

Zdaj pa nič več me ne glej,

brž umij me in pojej.”

V mesecu septembru smo začeli z našimi sodelovanji z OŠ Selnica ob Dravi, kjer je že nekaj časa sedež UNESCO središča za osrednjo Štajersko. Poleg drugih aktivnosti smo dobili tudi povabilo za natečaj z naslovom »Jabolko, oj jabolko rdeče«.

 Natečaj je potekal v organizaciji Turističnega društva Selnica ob Dravi, Turistične zveze Slovenije in občine Selnica ob Dravi. Ta kraj je daleč naokoli znan po jabolčnih sadovnjakih. Selniška občina ima jabolko tudi v svojem grbu.

Vabilo ob natečaju je del nacionalnega UNESCO projekta »Naša japka«.

V soboto, 23. septembra 2023, se je v Hramu kulture Arnolda Tovornika odvijala prireditev ob 25. Prazniku jabolk. Na kulturnem dogodku so v Dvorani dr. Zinke Zorke okronali tudi novo kraljico jabolk. Dogodek je edinstven v slovenskem prostoru.

Otroci so praznik sooblikovali s svojimi likovnimi, literarnimi in fotografskimi izdelki, ki so nastali v okviru natečaja. Sodelovali so otroci vrtca Kobanček, učenci osnovne šole Selnica ob Dravi ter učenci vabljenih UNESCO osnovnih šol. Najboljša dela so tudi nagradili in slavnostno podelili priznanja.

Učenci 2. b razreda OŠ Franceta Prešerna so se s svojimi izdelki priključili likovnemu natečaju. V kombinirani tehniki so ustvarjali jablano. Pri delu so bili zelo ustvarjalni in veselje do ustvarjanja se odraža tudi v njihovih izdelkih. Prejeli smo priznanje za nagrajene likovne izdelke.

25.sept. 2023 so se naši učenci iz 8. b razreda družili v delavnicah in ustvarjali z učenci iz drugih UNESCO šol. Podali smo se tudi na Jabolčno pot.

Zapisali: Irena Gradišnik in Saška Gorjup

Prispevek učenke Ele Ristić, 8. b

Priznanje za likovne prispevke

Dostopnost