Ekošola kot način življenja

KER NAM NI VSEENO

Podjetje Snaga vabi učence OŠ k aktivnem sodelovanju, kjer se spodbuja ustvarjalnost učencev, ki urijo svoja razmišljanja in čustvena izražanja na okoljskem področju. Za sodelovanje morajo preko svoje šole oz. šolskega e-naslova (osfpmaribor.si) na e-naslov organizatorja (ozavescanje@snaga-mb.si) poslati svoje avtorske pesmi/verze. Vsaka pesem mora biti opremljena z imenom, priimkom avtorja, nazivom šole in razreda. Sodelovanje poteka ves čas šolskega leta 2017/18.

Učenci pišejo pesmi/verze na teme:

  • preprečevanje nastajanja odpadkov oz. ukrepi, potrebni za zmanjševanje njihovih količin,
  • ponovna uporaba odpadkov,
  • ločevanje odpadkov,
  • recikliranje odpadkov,
  • problematika zavržene hrane,
  • neizbežnost potrebnega kroženja materialov.

Besedilo mora obsegati od 50 do 100 besed.

Vse prejete pesmi/verze bo organizator objavil na svoji FB strani Snaga Maribor, kjer bodo objavljene pesmi zbirale všečke obiskovalcev. Vse prejete, pravilno opremljene, pesmi tekočega meseca na naslov organizatorja bodo na FB strani organizatorja, po naključnem  vrstnem redu, objavljene prve tri dni naslednjega meseca, kjer bodo zbirale všečke natančno 20 dni. Po dvajsetih dneh objave in zbiranja všečkov bomo dobili tri pesmi meseca z največ všečki, njihovi avtorji bodo objavljeni na FB strani in spletni strani organizatorja in tudi nagrajeni.

Avtorji meseca, z največ zbranimi všečki za svoje pesmi, bodo o nagradi obveščeni na e – naslov šole, iz katerega je organizator tudi prejel pesmi nagrajencev.

Obvezujoča pravila:

Šola iz katere izhajajo avtorji in le ti dovoljujejo

  • objavo pesmi na spleti strani in FB strani
  • objavo pesmi v tiskanih izdajah promocijskih, ozaveščevalnih in izobraževalnih materialov organizatorja
  • objavo nagrajenih avtorjev na spletni strani in FB strani organizatorja.

Eko koordinatorji

Maribor, 01. 09. 2017


ODGOVORNO S HRANO

Ker lahko vsak od nas prispeva k odgovornemu ravnanju s hrano, smo na šoli razmišljali in ustvarjali na temo kaj jemo, koliko česa jemo, koliko hrane zavržemo, kaj lahko naredimo s hrano, ki nam je ostala v gospodinjstvu, kako je bila naša hrana pridelana in predelana, kakšna je zdrava in manj zdrava hrana.  Učenke 6. razreda naše šole Isabel, Tea in Biljana,  so na sejmu Altermed v Celju predstavile naš šolski projekt z naslovom  Pri hrani prihrani. Pridno so ustvarjali učenci 1., 2., 3. In 4. razredov z učiteljicami. Pripravili so čudovite predstavitve na plakatih.  V projekt smo vključili tudi starše in stare starše, saj smo jih prosili za recepte jedi, ki jih naredijo z ostanki hrane v gospodinjstvu. Dobili smo odlične recepte, največkrat pa se je pojavil recept jedi, ki je nastala iz starega kruha, imenovana Žemeljni narastek ali Žemeljšek. S tem receptom so se deklice pogumno predstavile in pripravile narastek v demonstracijski kuhinji na sejmu. Spretno so zmešale vse sestavine in spekle zelo okusen Žemeljšek s čemažem, ki so ga obiskovalci lahko poskusili.

[Not a valid template]

Maribor, 20. 3. 2017

Mentorici Ekošole
Vesna Dužič in Zlatka Bertalanič Berden

Dostopnost