HACKATON v okviru projekta GIRLS DO CODE

V torek 21.11.2023 smo se z dekleti, ki so v lanskem šolskem letu zelo uspešno sodelovala pri projektu Girls Do Code odpravili v Ljubljano na dogodek imenovan Hackaton.
Gre za dogodek na katerem se skupine ljudi sestanejo in intenzivno sodelujejo pri reševanju določenega izziva ali razvijajo inovativne projekte v omejenem časovnem okviru. Ta koncept izvira iz besed “hack” in “marathon,” kar pomeni, da gre za dolgotrajen in intenziven izziv za doseganje določenih ciljev.
Osrednja ideja hackathona je spodbujati kreativnost, sodelovanje in hitro razvijanje rešitev. Časovno omejen okvir, običajno od nekaj ur do nekaj dni, postavlja izziv udeležencem, da hitro razvijejo funkcionalne prototipe, rešitve ali izboljšave na nekem področju.
Na ta izlet smo se odpravile zelooo zgodaj zjutraj. Avtubus nas je pred šolo čakal že ob 5:30 zjutraj. Na poti do Ljubljane smo opravili še nekaj postankov ter na avtobus sprejeli dekleta in učiteljice še nekaterih drugih šol. Točni kot urica smo v Ljubljano prispeli ob deveti uri. Dogodek se je odvijal v prostorih SIMBIOZE v BTC Cityju. Tam smo se najprej registrirali ter kar kmalu tudi najedli slastnih, toplih rogljičkov in svežega sadja. Sledil je uvodni nagovor ter predstavitev treh različnih poklicev oziroma dela uspešnih inžinerk in programerk. Za tem pa se je pričel Hackaton.
Tematika našega hackatona je bila poklici prihodnosti. Dekleta so bila razdeljena v 10 skupin ter so skupaj z dekleti iz ostalih šol razvijale ideje kako mladim v šolah predstaviti poklice prihodnosti. Pridno kot čebelice so punce razvijale svoje ideje in pripravljale predstavitve, vse do kosila. Po kosilu nas je prišla pozdraviti tudi gospa ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh.
Sledile so predstavitve projektov ter za konec še skupinsko slikanje. Nekaj pred četrto uro smo z vsebinami zaključili ter se odpravili na pot domov.
Nekaj utrinkov dogodka…

Dostopnost