ILUSTRATORSKA RAZSTAVA ČASOPISNA KULTURA

Alenka Spacal

 Knjižnica OŠ Franceta Prešerna v Mariboru

26. september do 20. oktober 2022

V knjižnici so na ogled ilustracije iz avtorske slikanice PLASTELINČICA IN ČASOPIS, ki jo je ustvarila Alenka Spacal. Avtorica je vse naslikane figurice predhodno oblikovala iz plastelina. Plastelinčica iz družine Plastelinkovih spoznava kulturo ob časopisu in metafori ure. Mama Plastelema ji odgovarja na vprašanje: »Kaj je to kultura?«. S prijateljico Plastelinkico pa iz časopisnega papirja ustvarjata igrače, ki so prave umetnine. Njun bajni svet predstavlja poklon časopisni kulturi.
Alenka Spacal ilustrira v klasičnih slikarskih tehnikah akvarela in akrila. V času, ko se tudi ilustratorsko področje vse bolj digitalizira, zagovarja način ročnega slikanja ilustracij. Ob natančnem slikanju s tankimi čopiči razvija svoj prepoznavni mozaični slog ilustriranja.

O avtorici: Alenka Spacal (1975) je pisateljica, ilustratorka in pravljičarka. Deluje pod okriljem Bajalke, zavoda za založništvo in umetnost pripovedovanja. Ustvarja avtorske slikanice in pripoveduje pravljice. Ilustracije razstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah doma ter v tujini. Izšlo je pet njenih slikanic: PLASTELINČICA IN ČASOPIS (2022), FIŽOLČICA BEŽI PRED FIŽOLOVO JUHO (2019), MODRE PTIČJE MISLI (2018), KAKO TI JE IME? (2018) in MAVRIČNA MAŠKARADA (2013). Več na spletni strani: www.bajalka.si.

Pogovor in vodstvo po razstavi z ilustratorko je bilo v torek, 27. 9. 2022, in v sredo, 28. 9. 2022, ob 8. 20.

                                                                                                    Irena Gradišnik

                                                                                                    Šolska knjižnica

 

Dostopnost