PRAVLJIČNI VEČER

Na okrogli mizi, 29. sept. 2022, smo se v šolski knjižnici pogovarjali s strokovnjaki s področja kulturne dediščine.
Sledil je PRAVLJIČNI VEČER, 27. 10. 2022, v šolski knjižnici.
Vseh prijavljenih učencev od 5. do 9. razreda je bilo 66.

Pohorske pripovedke, kot jih je pred stoletjem slišal in zapisal v Maribor priseljeni vojaški kartograf in polihistor Paul Schlosser, predstavljajo izreden vir nesnovne kulturne dediščine. S svojo originalnostjo nam avtor skozi pripovedi odstira pogled vanjo in tako vabi k spoznavanju mitologije, vraževerja in razumevanju prostora, v katerem živimo.
Prisluhnili smo trem pripovedovalkam.
V pohorskem narečju je pripovedovala gospa Agica Kovše, mladinska knjižničarka in pripovedovalka, ki s svojimi inovativnimi in medpodročnimi pristopi ter bibliopedagoškim delom že dve desetletji bogati slovenski prostor mladinskega knjižničarstva.
Gospa Zdenka Gajser se je posvetila raziskovanju ljudske pravljice, njene motivike, sporočilnosti in možnosti njenih povezav z delom z otroki, mladostniki in odraslimi.
V okviru Službe za mlade bralce v Mariborski knjižnici je pobudnica Pravljičnih dnevov. Od leta 2003 pa skupaj z Ljobo Jenče tudi organizatorka Pravljične šole in kasneje še simpozijev. Od leta 2009, ko je Mariborska knjižnica zasnovala projekt Pravljični večeri za odrasle, je Zdenka Gajser zaznamovala pripovedovalsko skupino in tudi celotno slovensko pripovedovalsko prizorišče. Zdenka Gajser je nedvomno pionirka na področju pripovedovanja in je zato nič v povezavi s pravljicami ne more lepše opredeliti, kakor jo njena misel, da so pravljice kraji in letni časi človeškega srca.

Gospa Alenka Spacal je pisateljica, ilustratorka in pravljičarka. Kot samozaposlena v kulturi deluje pod okriljem Bajalke, zavoda za založništvo in umetnost pripovedovanja. Ukvarja se predvsem z ustvarjanjem avtorskih slikanic. Svoje pravljice pripoveduje otrokom ob ilustracijah. Razveselila nas je s pripovedovanjem romske pravljice.

Pripovedovalski del so glasbeno obogatile naše devetošolke:
Julija Bevc, Tina Zavec Stojanović, Katarina Korpič.
Zahvala tudi mentorici gospe Metki Kuraj.

V kuhinji so nam pripravili okusno bučno juho. Prava poslastica za lačne čarovnice in vse druge udeležence. Okusna kremna juha nam je pogrela želodčke. Nadaljevali smo z zabavnimi in zanimivimi dejavnostmi v delavnicah. S pantomimo so učenci razvijali kreativnost in igralske veščine.
Predvsem smo v delavnicah razvijali domišljijo in se sproščali. Zahvala vsem sodelujočim učiteljicam v delavnicah.

Učenci so se našemili v nepozabne kostume, naličili z norimi barvami in popolnoma spremenili svoj videz.

Dekoracija za strašljivo vzdušje v šolski knjižnici je bila obvezna.
Ustvarili smo razburljiv in kreativen večer.
Hvala učencem za udeležbo.

Irena Gradišnik
Šolska knjižnica

Dostopnost